Μία ξεχωριστή εμπειρία έζησαν όσοισυμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» στην ιστορική Γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών.

Από πολύ νωρίς κατέφθασαν στην πανέμορφη Μονή που αποτελεί στολίδι για την περιοχή μας, το Δ. Σ.,  γονείς με τα παιδιά τους  καθώς και εκατοντάδες  φίλοι του Συλλόγου. Με απόλυτη τάξη και κατάνυξη παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία.      

Η γλυκιά ψαλμωδία του χορού των Μοναζουσών δημιούργησε κάτι διαφορετικό στις καρδιές όλων και έστρεψε τον νου και την ψυχή των δοκιμαζομένων γονιών προς την μόνη παρηγοριά, τον Ουράνιο Πατέρα, τον Ιατρό ψυχών και σωμάτων.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Γέροντας της Μονής Αρχ. Κύριλλος Κωστόπουλος και ο π. Ανδρέας Πολίτης. Κορυφαίες στιγμές της ιερουργίας ήταν αφενός η ώρα της αρτοκλασίας, όπου όλοι παρεκάλεσαν να χαρισθεί η υγεία στα μικρά αγγελούδια μας, τα οποία δοκιμάζονται στην αθώα παιδική ηλικία τους και αφετέρου η στιγμή του θείου κηρύγματος. Κατ’ αυτό ο π. Κύριλλος, ο οποίος ας σημειωθεί ότι από πολλά χρόνια στέκεται αρωγός στο έργο της  «ΦΛΟΓΑΣ», αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, αναφέρθηκε στην αγάπη. Όπως τόνισε το έργο της «ΦΛΟΓΑΣ» αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα αγάπης.

«Η επωνυμία του Συλλόγου, μας διδάσκει δύο τινά. Πρώτον ότι πρέπει να μας καίει και να μας φλογίζει η αγάπη προς τον συνάνθρωπο  και δεύτερον να φωτίζει το νου και την διάνοιά μας προς φιλάνθρωπες πράξεις για να ανακουφίζει και να παρηγορεί τον ανθρώπινο πόνο».

Όπως σημείωσε ο ίδιος «προϋπόθεση για να εισέλθει ο άνθρωπος στη Βασιλεία του Θεού Πατρός αλλά και συνεκτικός κρίκος για μία αρμονική κοινωνία και συνύπαρξη ομαλή και δημιουργική των ανθρώπων είναι όχι η απλή ουμανιστική αγάπη αλλά η αγάπη που δίδαξε ο ίδιος ο Θεός γενόμενος εσταυρωμένη αγάπη για τον άνθρωπο. Η αγάπη που επεκτείνεται ακόμα και στους εχθρούς μας. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο με την έξοδο από τον εγωκεντρικό μας χώρο, την αποδοχή ότι είμαστε όλοι δημιουργήματα και παιδιά του Θεού και ως εκ τούτου αδέλφια μεταξύ μας, και τον αγώνα για την ταπείνωση». 

Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας όλοι χάρηκαν την καλοσυνάτη φιλοξενία των αδελφών και γεύθηκαν τα ωραία γλυκίσματα και τον καφέ στο Αρχονταρίκι της Μονής μέσα σε εγκάρδια αδελφική ατμόσφαιρα. Ο Γέροντας και η Γερόντισσα συνομίλησαν με όλους, ιδιαιτέρως δε με τα παιδιά και τους γονείς της «ΦΛΟΓΑΣ».

Στο πλευρό της «ΦΛΟΓΑΣ» βρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Υγείας – Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτριος Πελεκούδας, η πρώην Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Μαρία Ανδρικοπούλου – Ρούβαλη, η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μόνικα Σολωμού και το μέλος του Δ.Σ. ,  η γραμματέας της Αντικαρκινικής Εταιρείας Παράρτημα Πάτρας Νικολίτσα Παπαδοπούλου, ο γιατρός και πρόεδρος  του Τμήματος  Δυτικής Αχαΐας του παραρτήματος Πατρών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Γεώργιος Δρογγίτης με τη σύζυγό του Γιώτα  και πολλοί άλλοι φίλοι και υποστηριχτές του έργου της «ΦΛΟΓΑΣ».

Εκ μέρους της «ΦΛΟΓΑΣ» η κ. Τασία Παπαϊωάννου  του Συλλόγου, ευχαρίστησε τον Αρχ. π. Κύριλλο και την Ηγουμένη Μαριάμ για την φιλόστοργη φιλοξενία τους και όλους, όσους με την παρουσία τους στηρίζουν και ενισχύσουν το δύσκολο αυτό αγώνα.