Είναι μόλις 24 χρονών. Αυτοδίδακτος μουσικός, όμως φαίνεται ότι έχει την μουσική και το τραγούδι στο αίμα του. Ο Βασίλης Ράλλης θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς μουσικούς που έχει βγάλει η εναλλακτική μουσική σκηνή της Πάτρας.

Έχοντας μεγαλώσει σε αυτή την πόλη και παίρνοντας μουσικά ερεθίσματα από την καθημερινότητα της, ο ίδιος ακούει όλα τα είδη της μουσικής, έχοντας ένα ευρύ μουσικό πεδίο, παίρνοντας επιρροές για να φτιάξει το δικό του ύφος, την δική του μουσική.

Ήδη αυτή την περίοδο βρίσκεται στην κορύφωση των ετοιμασιών του για το δικό του cd που θα κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, παράλληλα με τα live που δίνει, στην Αθήνα, αλλά και σε διάφορες πόλεις.

- Τι κάνεις στην Αθήνα αυτή την στιγμή και τι είναι αυτό που σε έχει φέρει εκεί; 

Βασικά παίζω live, σε ένα μαγαζί στο Μοναστηράκι, στην Ερμού στο καφενείο «111», σε έναν όμορφο χώρο. Εμφανίζομαι μαζί με τον φίλο μου τον Μιχάλη Πουλίδα και περνάμε καλά εκεί με τον κόσμο, ενώ παράλληλα τρέχω για να ετοιμάσω το cd μου που είναι σε φάση ολοκλήρωσης του.

- Στην Πάτρα έχεις  δώσει αρκετά live. Τι είναι αυτό που δεν έχει η Πάτρα και έχει η Αθήνα σε σύγκριση με το μουσικό κοινό τους και τις μουσικές σκηνές που υπάρχουν;

Στην Πάτρα το κλίμα στα live είναι πιο φιλικό και το μουσικό κοινό είναι συγκεκριμένο, όπως περιορισμένες είναι και οι μουσικές σκηνές που μπορεί κανείς να εμφανιστεί. Στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, οι καλλιτέχνες που κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνεις και εσύ είναι πολλοί, όπως πολλές είναι και οι μουσικές σκηνές.

Το κοινό είναι σαφώς μεγαλύτερο και από την αυτή την άποψη είναι ταυτόχρονα πιο αυστηρό, αλλά και πιο θετικό στο να σε ακούσει. Όμως σε τελική ανάλυση και στην Αθήνα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, ειδικότερα αυτή την εποχή.Βασίλης Ράλλης- Το ρεύμα

- Ακούς διάφορα είδη μουσικής και έχεις επιρροές από διάφορα μουσικά ρεύματα. Πιστεύεις ότι κάποια στιγμή δεν πρέπει να κατασταλάξεις κάπου έτσι ώστε να βρεις τον δικό σου μουσικό χαρακτήρα;

Δεν νομίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο. Η μουσική είναι άπειρη και θα πρέπει συνεχώς να πειραματίζεσαι σε αυτή, ειδικότερα αν έχει πολλά ακούσματα γιατί μόνο έτσι θα μπορείς να ψάχνεσαι, να μην μένεις σταθερός, έχοντας έτσι την δυνατότητα να εξελίσσεσαι. Το να βρεις ένα δικό σου ύφος και να σταθεροποιηθείς σε αυτό, κάτι τέτοιο μου θυμίζει το ελαφρολαϊκό τραγούδι και το σκυλάδικο.

Εγώ δεν θέλω να μπω σε μία τέτοια λογική. Θέλω να παίρνω κατευθύνσεις και να τις μετασχηματίζω. Μέσα από αυτούς τους μετασχηματισμούς φτιάχνεις στην πορεία τον δικό σου μουσικό χαρακτήρα. Άλλωστε, η μουσική δεν πρέπει να μπαίνει σε στερεότυπα και θα πρέπει να είναι πάντα άμεση.

- Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου για το μέλλον και ποιους στόχους θέλεις να πραγματοποιήσεις;

Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να ολοκληρώσω το c.d. μου. Είναι μία δουλειά που σχεδιάζω εδώ και δύο χρόνια περίπου και δεν θα είχα πρόβλημα να μου πάρει και άλλα δύο χρόνια, αρκεί να βγει όπως πρέπει.

Θα είναι μία δουλειά από διάφορες επιρροές που ξεκινούν από το ροκ και φτάνουν έως το παραδοσιακό και το ρεμπέτικο, με προσθετικά στοιχεία από διάφορα άλλα είδη ξένα και ελληνικά, έχοντας όμως σε όλα τα τραγούδια ένα ψυχεδελικό ύφος θα έλεγα.

Ένα ακόμα πράγμα που θέλω να κάνω είναι να φτιάξω μία μεγάλη μπάντα που θα παίζει παράλληλα με τους Monostyle και η οποία θα έχει μέσα διάφορα όργανα από πνευστά μέχρι κρουστά και παραδοσιακά, αλλά και λαϊκά έγχορδα.

Εξάλλου, θέλω να δώσω στο μέλλον όσο περισσότερα live γίνεται, παίζοντας παντού και σε διάφορες πόλεις, γιατί είναι ένα πράγμα που με ανανεώνει και μου δίνει νέα κίνητρα, το να έρχομαι δηλαδή σε επαφή, εγώ και η μουσική με το κοινό.


Monostyle - Τσιχλόφουσκα


- Πώς εισπράττει ένας νέος καλλιτέχνης την κοινωνική κρίση που ζούμε και πώς αυτή επηρεάζει την μουσική σου;

Με διάφορους τρόπους που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του, αλλά και με την ίδια την τέχνη του.

Καταρχήν δουλεύει και παίζει μουσική live για να μπορέσει να επιβιώνει, κάτι που σημαίνει για τον νέο καλλιτέχνη ότι θα πρέπει να φάει στην… μάπα διάφορες καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν με την τέχνη του και φυσικά κάθε άλλο παρά ευχάριστες του είναι.

Παράλληλα, τα όσα ζει, αλλά και τα όσα βλέπει γύρω του είναι αδύνατον να μην επηρεάσουν την τέχνη του, υφολογικά και συναισθηματικά. Δεν λέω να στραφεί στο πολιτικό τραγούδι ή να πολιτικοποιήσει την μουσική του, αλλά σίγουρα είναι καιρός για να ασχοληθεί με το κοινωνικό τραγούδι και να περάσει μηνύματα. Διαφορετικά δεν θα έχει νόημα η μουσική του, θα ζει στον κόσμο του.

- Κυνηγάς το όνειρο σου, μέσα από την μουσική σου μέσα από την τέχνη σου. Αυτό μέσα σε έναν κόσμο που ασφυκτιεί και μία κοινωνία που δεν ζει, αλλά επιβιώνει, πόσο παράταιρο μπορεί να είναι;

Εγώ έχω μεγαλώσει παράξενα και έτσι δεν έχω πρόβλημα σε αυτό… Κοίτα είμαστε σε ένα σημείο όπου ο κόσμος γύρω μας είναι μπερδεμένος και με όσα του έχουν επιβάλει ασφυκτιεί, μη γνωρίζοντας τι να κάνει και πώς να αντιδράσει. Προσπαθεί και παλεύει χωρίς να ξέρει γιατί.

Ζει για να δουλεύει και υπάρχει γύρω του ένα γενικότερο κλίμα μιζέριας που τον έχει παρασύρει. Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να χαίρονται, έχουν ξεχάσει να τραγουδούν, να ερωτεύονται και κυρίως έχουν ξεχάσει να ονειρεύονται, κυνηγώντας αυτό που αγαπούν.

Υπάρχει κόσμος που αντιδρά πάνω σε αυτό και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να αντιδράσεις αρκεί μέσα από την αντίδραση αυτή να ξέρεις να κάνεις κάτι δημιουργικό. Αξίζει λοιπόν να ονειρεύεσαι και να κυνηγάς το όνειρο σου και ας ξέρεις ότι μέσα στον κόσμο που έχουν φτιάξει, αυτό μερικές φορές είναι αρκετά ψυχοφθόρο.Monostyle - Είσαι εκεί

- Μπορεί ένας νέος μουσικός να ζήσει μέσα από την μουσική του, την σύγχρονη εποχή;    

Είναι δύσκολο να ζήσει μέσα από την μουσική του και μόνο. Ή μάλλον για να ζήσει μόνο μέσα από αυτή θα πρέπει να τρέχει όλη μέρα και από κάποια στιγμή να μπει σε ένα άλλο τρυπάκι που δεν θα έχει να κάνει απλά και μόνο με την μουσική και την τέχνη, αλλά και με την επιβίωση.

Από ένα σημείο και μετά αν το δεις αυτό όλο σαν δουλειά και μόνο χάνεις την μπάλα. Θα μου πεις το να παίζεις μουσική είναι ίσως μία καλύτερη δουλειά από το να δουλεύεις σε μία άλλη εργασία.

Σίγουρα. Όμως η μουσική είναι μουσική, είναι τέχνη και παίζεις για σένα και για αυτούς που έρχονται για να σε ακούσουν. Όσο επαγγελματίας και να είσαι από την στιγμή που το κάνεις αυτό επαγγελματικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάς την έννοια της μουσικής.

-Έχεις σαφή πολιτική άποψη για αυτά που ζούμε και κατά πόσο αυτήν την άποψη την έχεις περάσει στην μουσική σου και στα τραγούδια σου;  

Πολιτικά δεν στηρίζω τίποτα. Πιστεύω όμως ότι όλα όσα γίνονται είναι σχεδιασμένα για να γίνουν και ότι αν δεν αντιδράσουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι το σχέδιο αυτό που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θα συνεχίζεται και θα προχωρά.

Ζούμε σε μία κατασκευασμένη και σχεδιασμένη πραγματικότητα που θα πρέπει να ανατρέψουμε. Θα πρέπει να αντιδράσουμε, διαφορετικά δεν γίνεται να αλλάξει κάτι. Μέσα από την μουσική μου προσπαθώ να περάσω αυτό το στοιχείο της αντίδρασης, όμως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η μουσική και η τέχνη δεν φτάνει.

Θα πρέπει να γίνει κάτι μαζικό που θα φέρει την ανατροπή του όλου συστήματος και αυτό δεν είναι πολιτική άποψη, απλά δεν υπάρχει άλλη λύση, αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στην ζωή μας.

- Αν η μουσική μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, εσύ τι θα άλλαζες και σε ποιο τραγούδι σου θα το χωρούσες;

Θα άλλαζα το μυαλό των ανθρώπων και θα κοίταζα να χωρέσω τον κόσμο σε ένα τραγούδι που έχω γράψει για το cd μου «Μακριά να φύγουμε όλοι».Ο Περαστικός - Βασίλης Ράλλης ft. Eric Panagopoulos

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Ράλλη.

Ο Βασίλης Ράλλης ετοιμάζει το πρώτο του cd. Θα ονομάζεται «Ανησυχία, αταξία και ανασφάλεια» και θα περιλαμβάνει 10 με 12 τραγούδια. Τα προηγούμενα χρόνια τον γνωρίσαμε μέσα από τους Monostyle, ξεκινώντας να γράφει μαζί με το συγκρότημα στίχους και μουσική, με τραγούδια που έκαναν αίσθηση στο you tube.

Ξεχώρισε η «Τσιχλόφουσκα» και το «Ρεύμα», ενώ με τις εμφανίσεις του σε μουσικές σκηνές και μαγαζιά της περιοχής, όπως στο Barbarosa, στο Studio 46 by Mods, στο Cinema, αλλά και σε πολλά άλλα live που έχει δώσει σε φεστιβάλ όπως στο River Party ή στους Ήχους του Δάσους, το κοινό είχε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει ότι είναι ένας διαφορετικός καλλιτέχνης. 

Πλέον εμφανίζεται στο «Καφενείο 111» και περιμένουμε φυσικά το c.d. του. Όποιος ενδιαφέρεται για να μάθει περισσότερα νέα του έχει και σελίδα στο facebook με όνομα "Βασίλης Ράλλης".ετοιμόρωπος-βασίλης ράλλης


όνειρο μικρό-βασίλης ράλλης\victor forlidas


Platanos - Vasilis Rallis/cover (STN audition)