Δεν είναι όλα τα μουσεία του κόσμου γεμάτα με γλυπτά, αγάλματα και αντικείμενα από την αρχαιότητα, ούτε με πίνακες και installations. Κάποιες εκθέσεις και εκθέματα, διαφέρουν κατά πολύ από τα συνηθισμένα…

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «μουσείο» συνήθως μας έρχονται στο μυαλό διάδρομοι γεμάτοι με πομπώδη αντικείμενα πολιτισμού και κουλτούρας που προέρχονται από όλο το φάσμα της ιστορίας. Ίσως, όμως, σας ενδιέφερε να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα μουσεία έτσι κι ότι υπάρχουν αρκετά ανά τον κόσμο που κάνουν περίεργες εκθέσεις, με αλλόκοτα θέματα που σίγουρα δεν αφήνουν κανέναν να βαρεθεί.

Ισλανδικό Φαλλολογικό Μουσείο, Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Ελπίζουμε να μην μπερδέψατε το φαλλολογικό με το φιλολογικό, γιατί τότε θα βρεθείτε προ εκπλήξεως. Το μουσείο αυτό στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή πεών στον κόσμο και περιλαμβάνει 280 δείγματα από 93 είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων 55 πεών από φάλαινες, 36 από φώκιες και 118 από χερσαία θηλαστικά. Το 2011, μάλιστα, απέκτησε και το πρώτο του…ανθρώπινο πέος, ενώ συνεχίζει να ψάχνει για νεότερο και καλύτερο δείγμα.


Μουσείο Κακής Τέχνης, Brookline and Somerville, Μασαχουσέτη, Η.Π.Α.
Γνωστό και ως… MOBA, το μουσείο αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως ως το μοναδικό αφιερωμένο στη συλλογή, διατήρηση και έκθεση κακής τέχνης σε όλες της τις μορφές. Στους διαδρόμους του μουσείου, σύμφωνα με το clickatlife, θα βρείτε από έργα ταλαντούχων καλλιτεχνών που πήγαν.. στραβά, μέχρι πολύ κακά έργα που σίγουρα δεν θα σας κάνουν να νιώσετε μειονεκτικά για τα ταλέντα σας, όπως σε άλλα μουσεία.


Sulabh Διεθνές Μουσείο Τουαλετών, Νέο Δελχί, Ινδία
Αν θελήσατε ποτέ να μάθετε για την εξέλιξη της… τουαλέτας στην ιστορία του ανθρώπου, τότε το μουσείο αυτό είναι για εσάς. Βρίσκεται στην Ινδία και πιάνει την ιστορία της χρήσιμης τουαλέτας 4.500 χρόνια πριν, από τότε που ήταν ένα απλό δοχείο μέχρι τις διακοσμημένες βικτωριανές τουαλέτες, στις οποίες αισθάνεσαι… άρχοντας. Υπάρχει ακόμη και μια τουαλέτα μεταμφιεσμένη σε βιβλιοθήκη! 


Διεθνές Μουσείο Κρυπτοζωολογίας, Πόρτλαντ, Μέιν, Η.Π.Α.
Η κρυπτοζωολογία είναι κυριολεκτικά η «μελέτη των κρυμμένων ζώων» και περιλαμβάνει την έρευνα για ζώα των οποίων η ύπαρξη δεν έχει επιβεβαιωθεί, όπως το yeti ή ο μεγαλοπόδαρος. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει δείγματα και τεχνουργήματα που σχετίζονται με αυτά τα είδη μυθικών πλασμάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τρίχες, περιττώματα και διάφορα είδη τέχνης. 

Μουσείο Τρίχας, Avanos, Τουρκία
Μια ακόμη πιο ανατριχιαστική έκθεση σε μουσείο, είναι η έκθεση τρίχας που έχει δημιουργηθεί από τον κεραμοποιό Chez Galip, στην επαρχιακή τούρκικη πόλη Avanos. Όπως καταλαβαίνετε, εκεί δεν θα βρείτε τίποτα άλλο από μια συλλογή τριχών από περισσότερες από 16 χιλιάδες γυναίκες κι αν αυτό δεν σας ακούγεται αρκετά παράξενο, σκεφτείτε ότι η τοποθεσία της έκθεσης είναι σε μια μικρή, σκοτεινή σπηλιά.


Μουσείο Χωρισμένων, Ζάγκρεμπ, Κροατία
Οι πρόσφατα χωρισμένοι ίσως θα πρέπει να το αποφύγετε για να μην έχετε συγκινησιακή φόρτιση, αφού το μουσείο αυτό γεννήθηκε από τις στάχτες αποτυχημένων σχέσεων. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να δωρίσουν αντικείμενα και από τις δικές τους, παλιότερες σχέσεις που δεν ευδοκίμησαν και να το δουν σαν μια ευκαιρία να ξεπεράσουν τη συναισθηματική κατάρρευση. Ανάμεσα στα κλασικά όπως δαχτυλίδια, ρούχα και δώρα Αγίου Βαλεντίνου, θα βρείτε και πιο περίεργα, όπως ροζ χειροπέδες, ένα ξύλινο καρπούζι και πολλά άλλα.


Μουσείο Μεσαιωνικών Αντικειμένων Βασανισμού, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Σίγουρα δεν είναι το μουσείο που θα πάρετε τα παιδιά σας, καθώς εκεί θα δουν μια συλλογή με περισσότερες από 100 συσκευές βασανισμού που χρησιμοποιούνταν στο Μεσαίωνα. Κάποιων τη λειτουργία θα μπορέσετε να την καταλάβετε αμέσως, ενώ άλλων θα σας πάρει λίγο χρόνο.