H 30μελής Ορχήστρα   του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας συμπράττει με τον Ross Daly, τον κρητικό τραγουδιστή -  λαουτιέρη Γιώργο Μανωλάκη και υπό τη Διεύθυνση του Ευγένιου Βούλγαρη αφήνουν το δικό τους στίγμα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας

Πρόκειται για ένα «αντάμωμα» μέσα από το οποίο στις 9.30 το βράδυ  της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, θα αναδειχθεί το μεγαλείο της Λαϊκής Μουσικής της Κρήτης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Φεστιβάλ θα προβληθεί το έργο που συντελείται στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών μέσα και από την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων.

Τίτλος της συναυλίας "Αστική λαϊκή μουσική της Κρήτης: Ταμπαχανιώτικα τραγούδια".

Ο Ross Daly είναι μια από τις πιο σημαντικές και εμβληματικές μορφές στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης αλλά και γενικότερα των μουσικών ιδιωμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Τα Ταμπαχανιώτικα τραγούδια θεωρούνται κατηγορία της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης με αστικό χαρακτήρα, που περιλαμβάνει επιρροές από τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου, την Κωνσταντινούπολη, τον Πειραιά και το ρεμπέτικο, καθώς και από τις παραδόσεις των προσφυγικών πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων

Η Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ξεκίνησε τα μαθήματά της το 1999, με υπεύθυνο τον Χρήστο Τσιαμούλη, ο οποίος  στα έξι χρόνια της παρουσίας του στην Πάτρα την καθιέρωσε στον χώρο των σπουδών των ανατολικών μουσικών παραδόσεων. Από το 2005 υπεύθυνος της Σχολής είναι ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Διδάσκονται η θεωρία και τα όργανα της ελληνικής και γενικότερα της ανατολικής μουσικής παράδοσης, ενώ οι μαθητές της Σχολής συμμετέχουν σε συναυλίες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο αφ’ ενός αποκτούν εμπειρία με την συμμετοχή τους σε μουσικά σχήματα, και αφ’ ετέρου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.

Εκτός από το διδακτικό της έργο η Σχολή έχει να επιδείξει και μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει τη μουσική πράξη ως απαραίτητο συμπλήρωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διερευνώντας νέους τρόπους παραγωγής ενός ουσιαστικού και δυναμικού «μουσικού λόγου» στο παρόν.

Η ορχήστρα και η χορωδία της Σχολής έχουν εμφανιστεί σε συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο (2000 και 2007), στο Κάστρο (2001), και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2002). Στις μουσικές τους παραστάσεις περιλαμβάνονται οι «Κύκλοι Παθών» το Πάσχα του 2004 στην Αγγλικανική Εκκλησία, το μουσικό αναλόγιο «Το βλογημένο το μαντρί» τα Χριστούγεννα του 2004 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, και το «Ζωοφορίας το μέλος» τα Χριστούγεννα του 2005 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. και τον Φεβρουάριο του 2012, Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Θρησκεία και Τέχνη», παρουσίασε τις συναυλίες με θέμα «Το εξωτερικό μέλος στην Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική παράδοση» (Νοέμβριο 2008) και « AYIN - Η μουσική τελετουργία των Mevlevi Δερβίσιδων» (Φεβρουάριος 2012). Πιο πρόσφατα, το Δεκέμβριο του 2010 εμφανίστηκε στο Μεσολόγγι παρουσιάζοντας τραγουδια από το ανατολικό Αιγαίο.

Η Σχολή συμμετέχει εκτός των άλλων σε θεσμοθετημένες σειρές εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου στο Μουσείο Λαϊκής που παρουσιάστηκαν με τίτλο «Μουσικές Κυριακές του Ιουνίου» (2003,2005,2008 και 2009), «Άνοιξη: Κυριακάτικα πρωϊνά» (2004), και  « Μουσικές βραδιές του Ιουνίου» (2006,2010).

Το Δημοτικό Ωδείο εκκινώντας από την πεποίθηση ότι η μουσική αποτελεί ένα κατεξοχήν διαδραστικό φορέα εγκαινίασε μια σειρά συμπράξεων της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων  με σημαντικούς θεσμούς της πόλης, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς.  Στο πλαίσιο αυτό το Νοέμβριο του 2008 συνέπραξε με την Πολυφωνική Χορωδία στη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το Μάρτιο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2010 σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων οργανώθηκαν οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις με τίτλο «Ανατολικά του Αιγαίου»  και «...ας τραγουδήσω κι ας χαρώ...» αντίστοιχα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ τον το Μάιο του 2009 συνέπραξε με το χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών  Φοιτητικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τέλος, στο πλαίσιο των Ανοιχτών Δράσεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου το Δημοτικό Ωδείο φιλοξένησε και συνδιοργάνωσε το Μάϊο του 2009  την καλλιτεχνική εκδήλωση-συζήτηση της σχολής Παραδοσιακών Οργάνων με τίτλο «Παλιά όργανα, νέες χρήσεις», το Μάϊο του 2011 την διάλεξη – συναυλία με τίτλο «Ερμηνεύοντας και Μιλώντας για τις Μουσικές Παραδόσεις της Ανατολής» , το Μάϊο του 2012 την εκδήλωση - προβολή «Μουσική, Πολιτισμός & Κοινωνία: Φιλμικές εθνογραφικές αποτυπώσεις» και το Μάιο του 2013 την διάλεξη-συναυλία με τίτλο «Λογιότητα και Προφορικότητα στις μουσικές παραδόσεις της Εγγύς Μέςης Ανατολής».

Τιμή Εισιτηρίου 10€

Προπώληση: Οπτικά Καραμούζης, Discover, 38o 14’ , Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου