Μοιάζει λίγο με τη σωστή διατροφή που απαιτεί συνδυασμούς θρεπτικών ουσιών για την καλή υγεία του οργανισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος λοιπόν και η καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας είναι σωστή και ολοκληρωμένη μόνον όταν καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών της.


Αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, το βασικό λόγο πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας και εξασφαλίζουν τη σωστή προστασία της. Και οι αιτίες για τη δημιουργία ελευθέρων ριζών είναι πολλές. Με πρώτο και καλύτερο τον ήλιο, την περιβαλλοντική μόλυνση, το κάπνισμα, το στρες αλλά και την κακή διατροφή. Επιπλέον, ενισχύουν τη δράση των αντηλιακών προϊόντων, έχουν αντιερεθιστικές και καλμαντικές ιδιότητες, τονώνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Γι αυτό και είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα σε ένα καλλυντικό προϊόν. Τα εντοπίζουμε είτε με τη μορφή της βιταμίνης A,C και E, είτε ως βήτα-καροτένιο, ως συνένζυμο Q10, υπεροξειδική δισμουτάση ( SOD), γλουταθειόνη, η οποία είναι ακόμη πιο δραστική όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C, άλφα λιποϊκό οξύ ή συνένζυμο Q10. Στα ισχυρά αντιοξειδωτικά περιλαμβάνονται επίσης το σελήνιο,το πράσινο τσάι, το ρόδι, το εκχύλισμα σόγιας και η ρεσβερατρόλη. Εννοείται ότι όσο περισσότερα αριθμητικά αλλά και όσο υψηλότερες είναι οι συγκεντρώσεις των πολύτιμων αυτών συστατικών στη φόρμουλα, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το προϊόν της επιλογής μας.


Βιομιμητική δράση. Επιλέγοντας προϊόντα με συστατικά που υπάρχουν στην επιδερμίδα, άρα είναι συμβατά και αφομοιώσιμα, ενισχύουμε τις φυσιολογικές της λειτουργίες και παρατείνουμε την υγιή, ομοιόμορφη όψη και λεία υφή της σε βάθος χρόνου. Αποτρέπουμε, για παράδειγμα, την απώλεια υγρασίας από την επιφανειακή στιβάδα , τονώνουμε τον κυτταρικό μεταβολισμό, τη βασική αντιγηραντική δράση, αλλά και οχυρώνουμε καλύτερα την επιδερμίδα στο καθημερινό περιβαλλοντικό στρες. Από τη μακριά λίστα των συστατικών με βιομιμητική δράση ξεχωρίζουμε λοιπόν για τις υψηλές τους επιδόσεις τα κηραμίδια( ceramides), τη λεκιθίνη, τη γλυκερίνη, τα λιπαρά οξέα, τους πολυσακχαρίτες, το κολλαγόνο, την ελαστίνη, το υαλουρονικό οξύ, τα αμινοξέα, τις γλυκοζαμινογλυκάνες όπως και τα πεπτίδια.

Ενδοκυτταρική επικοινωνία. Βιολογικοί, ορμονικοί όπως και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι η αιτία για τον εκφυλισμό των κυττάρων, με αποτέλεσμα τη γήρανση της επιδερμίδας. Σε ιδανικές καταστάσεις κάθε κύτταρο γνωρίζει εκ των προτέρων πότε, που και με ποιο τρόπο θα δράσει όπως επίσης είναι σε θέση- όταν είναι ακόμη υγιές- να «αγνοεί» τυχόν παραπλανητικά μηνύματα. Βασικό ρόλο για όλα τα παραπάνω έχουν οι υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης, που περικλείει το κύτταρο, μέσω των οποίων «διαπερνούν» επιλεκτικά ουσίες με διαφορετικούς ρόλους η καθεμιά. Όποτε λοιπόν εμφανίζεται το κατάλληλο συστατικό , αναγνωρίζεται από τον ανάλογο υποδοχέα και μεταφέρει το σωστό μήνυμα στο κύτταρο. Από τα συστατικά με σημαντικές επιδόσεις στην ενδοκυτταρική επικοινωνία θεωρούνται το υαλουρονικό οξύ, το νιασιναμίδιο, η ρετινόλη, τα συνθετικά πεπτίδια, η λεκιθίνη και η τριφωσφορική αδενοσίνη ( ATP).


Αντηλιακή προστασία. Αν αναλογιστούμε ότι το 75% από αυτό που βλέπουμε και ονομάζουμε γήρανση της επιδερμίδας οφείλεται στην αλόγιστη και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε το λόγο για την καθημερινή αντηλιακή προστασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και, όπως επισημαίνουν οι δερματολόγοι , από τη δεκαετία των 30 η αντηλιακή κρέμα οφείλει να είναι η κρέμα ημέρας. Την απλώνουμε σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια σε όλα δηλαδή τα σημεία που είναι μόνιμα εκτεθειμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Από τα πιο δραστικά μόρια της σύγχρονης κοσμητολογίας είναι το διοξείδιο του τιτανίου, το οξείδιο του ψευδαργύρου, το Tinosorb S και Μ, τα Mexoryl SX και XL και η αβοβενζόνη ( Parsol 1789). Μπορούμε λοιπόν να είμαστε σίγουρες ότι έχουμε επιλέξει το σωστό αντηλιακό όταν ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συστατικά περιέχονται στη φόρμουλα.

Εξειδικευμένη φροντίδα. Σημαντικό όμως μερίδιο, εκτός από τη σύνθεση, στην αποτελεσματικότητα ενός καλλυντικού προϊόντος έχει και η υφή του, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε τύπου επιδερμίδας. Έτσι, για τις ξηρές επιδερμίδες προτιμάμε τις παχύρρευστες κρέμες. Οι πιο ανάλαφρες με λεπτόρρευστη υφή -emulsion- συστήνονται για τις μικτές και κανονικές επιδερμίδες. Ενώ, για τις λιπαρές ενδείκνυνται οι oil free συνθέσεις που ενυδατώνουν χωρίς να αφήνουν λιπαρά κατάλοιπα.