Ο Σεπτέμβρης μπήκε... (καλό μήνα) και τί σημαίνει Σεπτέμβρης; Πολύ σωστά, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ.

Μία λέξη που χτυπάει σα σειρήνα στο κεφάλι κάθε φοιτητή για τις δύσκολες μέρες που πρόκειται να ακολουθήσουν. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει ήδη διάβασμα (ναι μην αναρωτιέσαι, υπάρχουν και αυτοί) και κάποιοι άλλοι (καλή ώρα σαν και εσένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο) έχουν ξεκινήσει τα τάματα και τις λιτανείες, μήπως δώσει κάποιος Άγιος και περάσουν κανένα μάθημα. Μόνο που η επιφοίτηση δεν έρχεται έτσι απλά, θέλει για παράδειγμα να ξέρεις και το μάθημα που δίνεις αύριο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δώσεις λάθος πληροφορίες στον Άγιο.

Μέρες εξετάσεων λοιπόν και θα ήταν λίγο απίθανο να μη συνέβαιναν τα παρακάτω ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά όποτε έχεις να δώσεις μάθημα.

1. Το ξυπνητήρι χτυπά για έκτη συνεχόμενη φορά κι εσύ πετάγεσαι από το κρεβάτι τρέχοντας για να προλάβεις. Πάλι έχασες την πρωινή επανάληψη. Φτου... (ναι αυτή θα σε έσωζε)

2. Στον δρόμο για τη σχολή, δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο παρά να γίνει το θαύμα και να περάσεις το μάθημα. Έστω και με 5... (και το 4 βέβαια με λίγο κλάμα στον καθηγητή μια χαρά 5 γίνεται)

3. Και φυσικά δεν αφήνεις ούτε λεπτό ανεκμετάλλευτο, αφού όση ώρα περιμένεις έξω από το αμφιθέατρο, κοιτάζεις ξανά και ξανά τις σημειώσεις σου. Τουλάχιστον μην ξεχάσεις κι αυτά που κατάφερες να μάθεις! (βλ. την παρένθεση του 1)

4. Ωστόσο, συνεχίζεις να μη θυμάσαι κάποια πράγματα. Έτσι, προσπαθείς να βρεις διάφορα τεχνάσματα που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη την ώρα της εξέτασης.

5. Χαμένος/η στις σημειώσεις σου, κοιτάζεις το ρολόι και συνειδητοποιείς πως έφτασε η ώρα για να μπεις στο αμφιθέατρο. *Βαθιές ανάσες* (να... αν έκανες μια yoga ίσως σε βοηθούσε τώρα)

6. Κάθεσαι στη θέση σου και παίρνεις στα χέρια σου τα θέματα. (μη λιποθυμήσεις ακόμη έχεις ώρα μπροστά σου)

7. Αφού βρεις λίγο κουράγιο, διαβάζεις το πρώτο θέμα και κρύος ιδρώτας σε λούζει. Δεν έχεις καμία ιδέα για το πώς να το απαντήσεις! (συνέχισε τις ανάσες τώρα τις χρειάζεσαι περισσότερο)

8. «Ας προχωρήσω στο επόμενο και θα επανέλθω. Έχω πολύ χρόνο ακόμα!» σκέφτεσαι. (που να ήξερες...)

9. Και προχωράς στο επόμενο και πάλι δεν έχεις την παραμικρή ιδέα τι να γράψεις. (τώρα είναι ώρα για τις προσευχές, όσους αγίους ξέρεις φώναξέ τους)

10. Προσπαθείς, βάζεις τα δυνατά σου αλλά πιο πιθανό είναι να τραγουδήσει η Μαντόνα, Θεοδωράκη, παρά να γράψεις το παραμικρό.

11. Ο εγκέφαλός σου δεν ανταποκρίνεται! (βρήκε μέρα να κάνει απεργία)

12. Σηκώνεις τα μάτια και κοιτάς αν και οι άλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα.

13. Θεέ μου όλοι γράφουν! (καλά μην ορκίζεσαι τα καλύτερα σκίτσα έχουν γίνει κάτι τέτοιες στιγμές)

14. Άρχισαν οι πρώτοι να δίνουν το γραπτό τους. (μα πωωως???)

15. Ξύπνα, ξύπνα, θυμήσου, γράψε. (ΑΑΑΑΑΑ....)

16. Ξαφνικά έγινε το θαύμα! (και δεν ξέρεις σε ποιον από όλους τους αγίους να ανάψεις τελικά το κερί)

17. Ξεκινάς να γράφεις σα να μην υπάρχει αύριο. (το τι γράφεις είναι άλλο θέμα)

18. Τελειώνεις στην ώρα σου.

19. Βγαίνεις με ύφος πολλών καρδιναλίων (λες και ανακάλυψες τη θεωρία της σχετικότητας) και αρχίζεις να τσεκάρεις απαντήσεις.

20. Μα να μη θυμάσαι τίποτα. (δεν πειράζει έχεις και το επόμενο)

21. Πρέπει να πάρεις και το 6, που να χάνεις ενέργεια στο να θυμηθείς θέματα και απαντήσεις, έχεις να κάνεις τον κασκαντέρ.

*το τελευταίο bonus για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας, θα καταλάβουν.