Ποιος είπε ότι η δίψα για θέληση, η όρεξη για γνώση και οι στόχοι που θέτονται, κρύβοντας από πίσω τους όνειρα και βαθιές επιθυμίες, μπορεί να έχουν όριο ηλικίας;

Ακόμα και αν το εκπαιδευτικό σύστημα που σου ζητά σε ηλικία 18 ετών να πάρεις μία απόφαση ζωής που ενδεχομένως να κρίνει την συνέχεια της πορείας σου και της σταδιοδρομία σου, είναι κάπως «ολοκληρωτικό» και κρύβει μέσα του έναν αυταρχισμό πως η ανθρώπινη θέληση είναι τέτοια που νικά τα πάντα.

Τα παραδείγματα γύρω μας είναι πολλά. Δεν είναι μόνο η Ελένη Αντωνοπούλου που σε ηλικία 51 ετών, έχοντας δυο εγγόνια, κατάφερε να περάσει πρώτη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Πατρών, φοιτώντας στο Εσπερινό Λύκειο.

Η Μαρία Κουτσοκώστα – Καπογιανοπούλου, έκανε πραγματικότητα το απωθημένο της. Μητέρα τριών κοριτσιών και εργαζόμενη κατάφερε να πάρει μία θέση στα φοιτητικά έδρανα και να περάσει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μελετώντας συστηματικά και οργανωμένα.

Πλέον ανυπομονεί να ξεκινήσει τις σπουδές της. Ο 35χρονος Ανδρέας Μαρτζάκλης πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να τελειώσει το σχολείο που είχε σταματήσει, ξεκινώντας να πηγαίνει στο Εσπερινό Λύκειο.

Όπως αποδείχτηκε η δίψα για γνώση που είχε μέσα του τον έκανε έναν από τους καλύτερους μαθητές του σχολείου του. Έδωσε πανελλήνιες και πλέον κατάφερε να περάσει στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι κόποι του ανταμείφτηκαν και ανυπομονεί να ξεκινήσει μαθήματα.

Υπάρχει και άλλο παράδειγμα. H Μαρία Πετρούτσου, στα 46 της χρόνια, εργαζόμενη στον τομέα της καθαριότητας στον Δήμο Αμαλιάδας, με τα ενήλικα τρία παιδιά της να μένουν στην Πάτρα, αποφάσισε να τελειώσει το σχολείο, παίρνοντας το απολυτήριο της από Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις, στην Αμαλιάδα.

Κάποιους μήνες μετά αποφασίζει να δώσει πανελλήνιες και με την βοήθεια  Κοινωνικού Φροντιστηρίου, κάνοντας καθημερινά δρομολόγια Αμαλιάδα – Πάτρα, κατάφερε να περάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ποιος είπε λοιπόν ότι τα όνειρα για ένα πτυχίο, για μία σταδιοδρομία, για μία πανεπιστημιακή μόρφωση, σταματάνε στην ηλικία των 18, των 19, των 20 ή των 21 ετών. Τα όνειρα όταν ο άνθρωπος αποφασίζει να απλώσει στα φτερά του δεν έχουν όρια. Αρκεί να υπάρχει θέληση, πίστη και δύναμη…