Η χαλάρωση και η ξεγνοιασιά των διακοπών μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε εφήμερες σχέσεις.

Γι' αυτό και η περίοδος μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι αυτή όπου παρατηρείται σημαντική άνοδος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Την πρώτη θέση κατέχουν τα κονδυλώματα, ειδικά στους νέους.

Ο ιός HPV ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ευθύνεται, σύμφωνα με το onmed, για ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικό και μεταδοτικό νόσημα, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στο δυτικό κόσμο.

Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 τύπους, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί (1, 2, 3, 4 κλπ.). Από αυτούς, οι 15 είναι υψηλού κινδύνου για το γεννητικό σύστημα, ενώ οι πιο ύποπτοι και συχνά υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας είναι οι τύποι 16 και 18.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα έρθει κάποια στιγμή της ζωής του σε επαφή με τον ιό. Ειδικά για τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 27 χρόνων, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 70-80%.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η εμφάνιση των μικρών ογκιδίων που προκαλεί η μόλυνση από τον ιό HPV –αιτία εμφάνισης των κονδυλωμάτων- γίνεται περίπου ένα με τρεις μήνες μετά την "ένοχη" σεξουαλική επαφή. Όμως οι δερματικές αυτές βλάβες συχνά περνούν απαρατήρητες στα αρχικά στάδια, καθώς σπάνια προκαλούν συμπτώματα όπως είναι η φαγούρα και το κάψιμο. Με την πάροδο του χρόνου όμως, τα ρόδινα ή καφεοειδή αυτά ογκίδια που μοιάζουν με κουνουπίδι, μεγαλώνουν και αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Τότε γίνονται ευκολότερα αντιληπτά, οπότε και ο ασθενής αναζητά ιατρική συμβουλή. Υπάρχουν βέβαια και φορείς του ιού που όμως δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα κονδυλώματα προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και το βλεννογόνο του κόλπου και του ορθού. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων που βρίσκονται στα έξω γεννητικά όργανα γίνεται με απλή κλινική εξέταση. Όμως για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξής τους στον κόλπο ή τον πρωκτό επιβάλλεται η διενέργεια ορθοσκόπησης και κολποσκόπησης με ταυτόχρονη βιοψία ή τεστ Παπανικολάου.

Η θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων, συνήθως γίνεται με τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση. Τα φάρμακα για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων εφαρμόζονται επάνω στις δερματικές αλλοιώσεις και συνήθως απαιτούν πολλές εφαρμογές μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους. Άλλες μέθοδοι θεραπείας των κονδυλωμάτων είναι η κρυοθεραπεία και ο ηλεκτροκαυτηριασμός, αλλά τελευταία και η θεραπεία των κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα αλλά και με RF (ραδιοκυτταροπλασματική χειρουργική).