Μπορεί στις περισσότερες «υψηλές» σχολές των ΑΕΙ να παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των βάσεων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2015, μεταξύ αυτών και σε αρκετές του Πανεπιστημίου Πατρών, όμως στα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, οι βάσεις ακολούθησαν αντίθετη πορεία.
Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις θα έλεγε κανείς ότι απογειώθηκαν. Μεταξύ των σχολών των ΑΤΕΙ που απογειώθηκαν στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, είναι και αρκετές του ΑΤΕΙ Πάτρας.
Ειδικότερα, στις σχολές τεχνολογικής κατεύθυνσης του ΑΤΕΙ της Πάτρας η άνοδος των βάσεων ξεπέρασε ακόμα και τα 1.000 μόρια, με τους μαθητές που τις είχαν επιλέξει να γράφουν αρκετά καλά και τελικά να μην περνούν στην πρώτη τους επιλογή.
Μικρότερη άνοδο είχαν οι βάσεις στις σχολές οικονομικής κατεύθυνσης του ΑΤΕΙ Πάτρας, όμως ακόμα και εκεί δεν παρατηρήθηκε η μεγάλη πτώση που υπήρξε στις αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ της επικράτειας. Άνοδο είχε και η σχολή της Νοσηλευτικής στην Πάτρα.
Αντίστοιχη άνοδο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι σημειώθηκε στις περισσότερες σχολές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση Διοίκησης Επιχειρήσεων, σε Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης όπου η αύξηση έφτασε τα 3. 000 μόρια (!), ενώ άνοδος είχαν τα ΤΕΙ Μακεδονίας και Πελοποννήσου σε όλα ανεξαιρέτως τα τμήματά τους.
Είναι και αυτό ένα από τα παράδοξα των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων που όμως έχει μία λογική εξήγηση και έχει να κάνει με την συλλογιστική των υποψήφιων ως προς τα κριτήρια επιλογής τους, αναζητώντας μία σχολή που να σχετίζεται με τη παραγωγή και που να δίνει, στον βαθμό που είναι δυνατόν στις μέρες μας, το αίσθημα της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Μία σχολή, που να αποτελεί ταυτόχρονα έναν εφικτό στόχο για τον μέσο μαθητή και η οποία βέβαια να μην κυμαίνεται στα υψηλά μόρια που κατά παράδοση χρειάζονται οι περισσότερες από τις πανεπιστημιακές – πολυτεχνικές σχολές.