Το δικό μου αγαπημένο, είναι το Μercedes του 1949 του σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλλα...

Ο Σπήλιος Λαλιώτης το πήρε από τα εγγόνια του, σε άθλια κατάσταση και το έφτιαξε μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας αν αναρωτιέστε είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός, δημιουργός των γνωστών ταινιών «Η κάλπικη Λίρα», «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Το σοφεράκι» και πολλών ακόμα.

Ο Πατρινός Σπήλιος Λαλιώτης το αγόρασε το 2012, όμως δεν ήταν το πρώτο του αυτοκίνητο...

Το 2006 πήρε μια Mercedes του 1939… Aυτό είναι το δικό του αγαπημένο!

Ένα προπολεμικό αυτοκίνητο που με πολύ μεράκι, αγάπη και δουλειά το έκανε αγνώριστο. Από παλιοσίδερα, πήρε μορφή, πήρε χρώμα και πρωταγωνίστησε στην νέα ταινία του Μανούσου Μανουσάκη για τον Βασίλη Τσιτσάνη που θα βγει στις αίθουσες τον Δεκέμβρη!


Από την ταινία...


Στα περισσότερα κέιμενα συνήθως εξηγούμε κατά κάποιον τρόπο τον... τίτλο μας!

Εδώ τα λένε όλα οι φωτογραφίες. Πόσο «τρέλα» μπορεί να κουβαλάει ένας άνθρωπος και πόσο περισσότερη αγάπη, για να τρέχει στο εξωτερικό να αγοράσει λαμαρίνες;

Πήγαμε στο γκαράζ που διατηρεί και στο οποίο θα προσέξει κανείς έναν γρύλο από εδώ, μια ρόδα πιο πέρα και τα «σφυριά» με τα οποία λαξεύει τις λαμαρίνες να είναι επιμελώς απρόσεκτα τακτοποιημένα στο χώρο.

Εκεί μας είπε για τα 6 αυτοκίνητα που έχει στον «στόλο» του και σίγουρα δεν είναι περισσότερα από τα όσα μπορεί να έχουν άλλοι Πατρινοί συλλέκτες. Είναι όμως τα πιο παλιά.

Ένα ford που ήταν στο γκαράζ, χρονολογείται το 1934... Το βρήκε όπως είπε μέσα στο ποτάμι του Γλαύκου, θαμμένο στη λάσπη. Το ξεκόλλησαν από τις λάσπες με γερανό και είναι το επόμενο με το οποίο θα ασχοληθεί.


Για να καταλάβουμε περισσότερο αυτό το ιδιαίτερο και ακριβό χόμπι, πήγαμε μια βόλτα με μια Mercedes κάμπριο του 1967...

Κομψότητα, άνεση και ομορφιά. Αυτό το αυτοκίνητο το πήρε από τα Καλάβρυτα και του έδωσε ζωή.

«Πήγα να πάρω παμπρίζ για ένα άλλο αυτοκίνητο και τελικά το πήρα όλο έτσι όπως είναι» μας είπε.

Αυτά τα οχήματα σε πολλούς θα θυμίζουν αυτά που οι νεόνυμφοι φωτογραφίζονται στους γάμους τους. Αν και δεν ξεκίνησε με αυτό το σκοπό ο Σπήλιος οδηγεί τις νύφες στην εκκλησία...

Vintage ή ρετρό οι φωτογραφίες που μας μαγεύουν είναι σαν να είναι από το ’30, όπως και οι αντίκες!


Ο Σπήλιος Λαλιώτης είναι παράλληλα γραμματέας της Ε.Λ.Ι.Α (Ελληνική λέσχη ιστορικών αυτοκινήτων) και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη δραστηριοποιούνται για την ανάδειξη των οχημάτων που είναι μια πολύ σημαντική μορφή τουρισμού.

«Για κάποιο λόγο οι ξένοι είναι δύσπιστοι απέναντι στους Έλληνες συλλέκτες. Θυμάμαι σε μια συνάντηση από όλο τον κόσμο, κάποιος όταν άκουσε ότι είμαι Έλληνας με ρώτησε “καλά πως βρήκες τα λεφτά να έρθεις;”. Το ίδιο θα συμβεί αν σε κάποια περίπτωση επιχειρήσεις να πουλήσεις ένα ανακατασκευασμένο όχημα σε αυτούς. Ο λόγος; Άγνωστος αλλά μπορεί όχι αδικαιολόγητος», ανέφερε ο Σπήλιος.

Είναι αξιοθαύμαστο ένας εργαζόμενος άνθρωπος (οπερατέρ) παρόλο το κόστος ή τον χρόνο, να κυνηγάει αυτό που είναι το πάθος του και να μην τα παρατάει σε καιρούς κρίσης.

Μας ενέπνευσε και μας θύμισε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε χόμπι.

Οι πολύ όμορφες φωτογραφίες είναι του Ιωσήφ Ιωσηφίδη!