Σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες-που μάλλον δεν έδειξαν να εκπλήσσονται από την απόφαση προκήρυξης εκλογών από τον Έλληνα Πρωθυπουργό- τα στελέχη του ΔΝΤ υποδέχτηκαν την είδηση μάλλον μουδιασμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTΟC η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είχε καμία ένδειξη απο τον Αλέξη Τσίπρα ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του, όλο το προηγούμενο διάστημα, έπαιζε το σενάριο των εκλογών. Αντιθέτως Έλληνες αξιωματούχοι έδιναν στο ΔΣ του Ταμείου και στην ίδια την διευθύντρια του την αίσθηση ότι μέτα την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος "να πάρει πάνω του το παιχνίδι" προχωρώντας με κάθε κόστος στην υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων. Γι'αυτό και η ίδια στην τελευταία δημόσια παρέμβαση της, τον καλούσε να αναλάβει την "ιδιοκτησία" (ownership) του προγράμματος. 

Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν δεν είδαν με διόλου θετικό μάτι νέες πρόωρες κάλπες στην χώρα και ο λόγος είναι κατά βάση οικονομικής φύσεως. Οι πληροφορίες λένε ότι οι εκτιμήσεις που κάνει το Ταμείο για τη νέα τρίτη εκλογική αναμέτρηση είναι πως αυτή θα οδηγήσει σε νέο βαθύτερο σπιράλ ύφεσης, με στέλεχος του Ταμείο να λέει ατύπως ότι "ίσως είναι αναπόφευκτο να δούμε τα νούμερα της οικονομίας να επιδεινώνονται το επόμενο τρίμηνο".

Η εκπρόσωπος του Ταμείο στην Τρόικα, κ. Βελκουλέσκου έχει ήδη διαμηνύσει στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ότι "η κατάσταση βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο απο πλευράς δημοσιονομικών δαπανών και ότι νέες καθυστερήσεις ίσως καταστούν μοιραίες".

Υπό αυτές τις συνθήκες η εκτίμηση είναι ότι αν και όταν η χώρα βγει από τη νέα μέγγενη πολιτικής αστάθειας το νωρίτερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, τα δεδομένα της οικονομίας θα έχουν μεταβληθεί εκ νέου επί τα χείρω γεγονός που- όπως τουλάχιστον τονίζεται από κύκλους του Ταμείου- η λήψη και νέων μέτρων για να κλείσουν οι μαύρες δημοσιονομικές τρύπες να είναι και πάλι μονόδρομος.