Εικόνα σταθεροποίησης και εξομάλυνσης παρουσίασε η κίνηση του καλοκαιριού, καθώς οι αδειούχοι εκδρομείς εγκατέλειψαν την Πάτρα για τις διακοπές τους.

Η κορύφωση της κίνησης πάντως σημειώθηκε τον Δεκαπενταύγουστο με τους Πατρινούς να ξεφεύγουν από το κλεινόν άστυ έστω και για λίγες μέρες.

Αρχικά μπορεί να υπήρξε κάποιο πάγωμα των κρατήσεων λόγω του κλεισίματος των τραπεζών ωστόσο σιγά σιγά δεν ήταν λίγοι αυτοί που την "έκαναν" για μέρη... μακρινά.

Ο προορισμός πάντως που σύμφωνα με έρευνα που έκανε το patrasevents.gr άγγιξε κόκκινο φέτος είναι τα Σύβοτα της Θεσπρωτίας. Το μικρό κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ηπείρου φαίνεται πως κάνει κλικ σε όλο και περισσότερους και αυτό οφείλεται στην μοναδική του ομορφιά αλλά και στο γεγονός πως η διαδρομή μέχρι εκεί γίνεται οδικώς.

Γιατί κακά τα ψέματα, με τις τιμές των ναυτιλιακών εταιριών ένα... σύγκρυο σε πιάνει.


Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας είναι ένα γραφικό χωριό στα παράλια του Ιονίου. Απέχουν μόλις μισή ώρα από την Ηγουμενίτσα και 3,5 ώρες από την Πάτρα και αποτελούν το πιο γνωστό κοσμοπολίτικο θέρετρο της περιοχής.

Καταπράσινοι λόφοι τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, νησάκια που θυμίζουν Κυκλάδες, κρυστάλλινα νερά και πεντακάθαρες παραλίες δικαιολογούν απόλυτα το ότι τα Σύβοτα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο.


Τα νερά τους μπορούν να κονταροχτυπηθούν άνετα με τις εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής ενώ η όψη τους είναι τόσο γραφική που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πολυφωτογραφημένα Cinque Terre της Ιταλίας.


Η ιστορία τους...

Θα ακούσετε τους ντόπιους να αποκαλούν το χωριό τους και "Μούρτος".

Είναι η ονομασία που του είχαν δώσει οι Τούρκοι, οι οποίοι το είχαν υπό την κατοχή τους ως το 1913. Μόλις 24 χλμ. από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται το διασημότερο παραθαλάσσιο χωριό της Θεσπρωτίας, η Καραϊβική της Ελλάδας.

Ένας κλειστός κόλπος αγκαλιάζει τα Σύβοτα στον οποίο βρίσκονται διασκορπισμένα νησάκια και βραχονησίδες οι Μαύρο Όρος και Άγιος Νικόλαος, τα οποία θα εξερευνήσετε νοικιάζοντας βάρκα.


Παραλίες...

Η Μέγα Άμμος είναι η μεγαλύτερη παραλία των Συβότων ενώ ακριβώς δίπλα της είναι η Μικρή Άμμος.

Μια από τις πανέμορφες, κρυμμένες παραλίες γύρω από τα Σύβοτα είναι η Πισίνα στο νησάκι του Αγίου Νικολάου, με μοναδικά καταγάλανα νερά.

Η πρόσβαση είναι μόνο με βάρκα ή κάποιο από τα σκάφη που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές από τα Σύβοτα ή την Πάργα. Άλλες υπέροχες παραλίες είναι οι Ζάβια, Γαλλικός Μώλος, Κάρβουνο, Μέγα Ντράφι, ΔΕΗ, Καραβοστάσι, Ζέρη αλλά και η Μπέλλα Βράκα που ενώνει το νησάκι Μουρτεμένο με τα Σύβοτα.

Αξίζει ακόμα να κάνετε μια στάση για βουτιά στα εξωτικά νερά της παραλίας Αγία Παρασκευή που βρίσκεται στο χωριό Πέρδικα, λίγο έξω από τα Σύβοτα προς την Πάργα.

Και επειδή τα λόγια είναι περιττά δείτε φωτογραφίες...


Μέγα Άμμος


Μικρή Άμμος


Ζάβια


Γαλλικός Μώλος


Ζέρη


Μπέλλα Βράκα


Μέγα Ντράφι


Η πισίνα


Καραβοστάσι


ΔΕΗ


Κάρβουνο


Αγία Παρασκευή

Μια ανάσα από την Πάργα...

Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως τόσο όμορφα μέρη μπορεί να είναι παράλληλα και τόσο κοντά.

Αυθεντική ηπειρώτισσα, η Πάργα, αλλά με νησιώτικο και κοσμοπολίτικο αέρα βρίσκεται μόλις μισή ώρα από τα Σύβοτα.

Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, η Πάργα, είναι η “νησιωτική” απόδραση της περιοχής: στενά και ανηφορικά δρομάκια με μαγαζάκια, ολάνθιστες γειτονιές, διατηρητέος οικισμός, ενετικό κάστρο με υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή, αμμουδερές παραλίες και το καρτποσταλικό νησάκι της Παναγίας συνθέτουν το κουκλίστικο σκηνικό της.


Όσοι από εσάς λοιπόν δεν τα έχετε επισκεφτεί καλό θα ήταν να το πράξετε αφού μιλάμε για ένα μέρος όπου όποιος πάει απλά δεν... ξεκολλάει.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν την περιοχή ως η «Καραϊβική της Ελλάδος»...

Εσείς; Τι βαθμό της βάζετε;