Η είδηση προκάλεσε θλίψη στους απανταχού οικολόγους και λάτρεις του βουνού. 

Ο ιστορικός πλάτανος που βρίσκεται στα Τριπόταμα της Αχαΐας, ο επονομαζόμενος πλάτανος του Παυσανία είναι νεκρός μετά από δεκάδες αιώνων ζωής. Το ιστορικό δέντρο βρήκε τον θάνατο από την γνωστή ασθένεια των πλατάνων που ταλαιπωρεί τα δασικά δέντρα της κεντρικής και της βόρειας Πελοποννήσου εδώ και μία δεκαετία περίπου.

Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani και είναι μία από τις σημαντικότερες ασθένειες δασικών δένδρων στην Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι ο πλάτανος βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. από τη θάλασσα, το ύψος του ξεπερνά τα 40 μέτρα και η περίμετρός του είναι γύρω στα 8 μέτρα.


Όπως αναφέρει ο σύλλογος Ωλονός σε ανακοίνωση του σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο συγκεκριμένος πλάτανος των τεραστίων διαστάσεων και του μεγάλου ύψους, ονομάζεται «Πλάτανος του Παυσανία» διότι σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι το φύτεψε ο Παυσανίας όταν πέρασε από εκεί το 175 μ.Χ. ή ότι σύμφωνα με άλλους, ήταν τόσο μεγάλος ώστε τον εντυπωσίασε και το σημείωσε στο βιβλίο του «τα Αρκαδικά» ως εντυπωσιακό μνημείο.

Τίποτα όμως από τις δύο υποθέσεις δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά και έτσι το μόνο αληθινό είναι ότι ο Παυσανίας όντως πραγματοποίησε αυτήν τη διαδρομή όπως αναφέρει στο βιβλίο του «τα Αρκαδικά» όπου μας δίνει ενδιαφέρουσες μυθικές και αρχαιολογικές πληροφορίες. Όπως και να έχει αυτό που προκαλεί θλίψη είναι ότι το ιστορικό δέντρο είναι νεκρό.

(Οι φωτογραφίες είναι από τα μέλη του Συλλόγου Ωλενός που επισκέφτηκαν το σημείο).