Μία εκπληκτική παράσταση παρακολούθησαν χθες όσοι βρέθηκαν στο χώρο του Αρχαίου Ωδείου.

Η πιο εμβληματική και διαχρονική τραγωδία του Αισχύλου κατάφερε, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Φιλλίπογλου, να συγκινήσει και παράλληλα να προβληματίσει το φιλοθεάμον κοινό, ξεκινώντας από τη δημιουργία του κόσμου και μέσα από μία κλιμακούμενη ανησυχία για το μέλλον του ανθρώπου να φτάσει στο τέλος στη δραματική κορύφωση.

Το έργο πραγματεύεται την αιώνια πάλη ανάμεσα στην εξουσία-Δίας και τους ανθρώπους-θνητούς, μία πάλη που σύμφωνα με τη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση, φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.


Ο Προμηθέας, ο επαναστάτης Τιτάνας, μέσα από τη συγκλονιστική ερμηνεία του Τάσου Νούσια, καθήλωσε τους θεατές εξιστορώντας τον τρόπο με τον οποίο ο Δίας τον καταδίκασε σε αιώνια τιμωρία για το μεγάλο σφάλμα του.

Επειδή ''έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους κάνοντάς τους να ζουν ανθρώπινα'', αμφισβητώντας μ'αυτόν τον τρόπο τη δύναμη και την κοσμική εξουσία του πατέρα των θεών. Ο ήρωας αυτός λοιπόν κατάφερε να ταυτιστεί με το σύγχρονο άνθρωπο, δίνοντάς του τα εφόδια να αντιταχθεί σε ό,τι τον προσβάλλει και του θίγει την αξιοπρέπεια. Ο λόγος του πλαισιώθηκε άρτια από το χορό, τις Ωκεανίδες, με τις δύο κορυφαίες (Κατερίνα Λούρα και Ίριδα Μάρα) να ξεχωρίζουν καθώς επίσης και η Marlene Kaminsky στο ρόλο της Ιούς.


Εξίσου σημαντική για την εξέλιξη και προώθηση του μύθου ήταν η συμβολή του Γεράσιμου Γεννατά στο ρόλο του Ηφαίστου και του Ωκεανού, ο οποίος μαζί με τον Δημήτρη Κουρούμπαλη ως Κράτος και Ερμής, έδωσαν μέσα από τις ερμηνείες τους μία πιο ευχάριστη και κωμική νότα στην παράσταση με το γλαφυρό και περιπαικτικό διάλογό τους, ο οποίος ντυνόταν από την αινιγματική μουσική των Lost Bodies και την ευρηματική χορογραφία της Φρόσως Κορρού.


Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν μία επιτυχημένη παράσταση, που σκοπό έχει να κάνει το θεατή φεύγοντας να πιστέψει στη δύναμη του μυαλού του. Πρόκειται για μια παράσταση-ύμνο στον άνθρωπο και επειδή στο τέλος έρχεται πάντοτε η κάθαρση, είτε είναι αρχαία τραγωδία είτε πραγματική ζωή, το μήνυμα είναι ελπίδα (για τι μέλλον), σωστή κρίση (για αποφάσεις) και πίστη (σε αξίες και ιδανικά).                           


...η εξουσία και η δύναμη σταματούν εκεί που ξεκινούν τα επιχειρήματα...

Οι φωτογραφίες είναι του Παντελή Παππά για το patrasevents.gr