Πρόκειται για μια από τις κλασικότερες γωνιές της Αθήνας μεταξύ Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου που έλκει από το 1939 την ελίτ της πόλης. Διανοούμενοι, πολιτικοί και ηθοποιοί καθιέρωσαν το Zonar's ως το πιο ιστορικό στέκι της Αθήνας που αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Σήμερα όποιος περάσει από το σημείο θα αντικρίσει τα ρολά του ιστορικού Zonar’ s κατεβασμένα και μία επιγραφή στα ελληνικά και στα αγγλικά να ενημερώνει πως «η ιστορία ξαναγράφεται από αυτόν τον χειμώνα» Τι πραγματικά συμβαίνει;  Το καφέ που ίδρυσε ο ομογενής Κάρολος Ζωναράς και αποτέλεσε το κοσμικό στέκι μιας άλλης εποχής, αναμένεται να αποκτήσει νέα μορφή και να επανέλθει το φθινόπωρο και συγκεκριμένα στο τέλος Οκτωβρίου, το αργότερο αρχές Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες. Οι επιχειρηματίες Χρύσανθος και Σπύρος Πανάς, των Island Club Restaurant, Salon de Bricolage και Island Art & Taste αποφάσισαν πρόσφατα να επενδύσουν σε μία από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες - από πλευράς εστίασης - της πρωτεύουσας με όραμα να δημιουργήσουν το δικό τους... Café de Flore στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάκοσμος αλλάζει με σκοπό η αισθητική να έχει αναφορά στην παλιά αίγλη του ιστορικού σημείου. Τα έπιπλα θα θυμίζουν τις γραμμές των αυθεντικών που βρίσκονταν στο κατάστημα, ενώ τα γλυκά θα παραπέμπουν στις πάστες που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό και θα φέρουν την υπογραφή γνωστού pastry chef.


Επιστρέφουν και οι θρυλικές μέντες στο Zonar’s

Επίσης, θα υπάρχει σούσι μπαρ και θα επανακυκλοφορήσουν προϊόντα τα οποία υπήρξαν σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, όπως οι θρυλικές παστίλιες μέντας Zonar’s, τις οποίες λάτρευε η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και γι’ αυτό θα ονομαστούν Queen Sofia’s Mints. Όλος ο χώρος θα θυμίζει λόμπι ξενοδοχείου με κλασικά στοιχεία και θα προσφέρεται φαγητό, καφές, γλυκά και ποτό όλες τις ώρες της ημέρας. Ήδη ο Χρύσανθος Πανάς είναι σε συζητήσεις με διεθνούς φήμης industrial designer που θα αναλάβει να σχεδιάσει τα καινούρια φωτιστικά του «Zonar's».

Zonar's το πιο ιστορικό στέκι της Αθήνας

Το ιστορικό καφέ Zonar's ιδρύθηκε το 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά (1873 -1968), επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε ανοίξει στο Ντέιτον του Οχάιο μια επιτυχημένη και επικερδή σοκολατοβιομηχανία.

Τα εγκαίνια του Zonar's έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της «Έλλης» στο λιμάνι της Τήνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».

Το καφέ Zonar's, σύμφωνα με το iefimerida, στεγάζεται στο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που θεμελιώθηκε το 1938 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που είχαν σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts) στο Παρίσι. Ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί από το 1994 ως «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου».

Διακόσμηση έργα τέχνης

Οι ξύλινες επενδύσεις, δημιουργίες της εταιρείας «Αθηναίος & Βαράγκης», οι μεγαλοπρεπείς πολυέλαιοι, τα κρύσταλλα και οι καθρέπτες, τα ακριβά σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντηλα προσέδιδαν στο Zonar's αίσθημα μεγαλοπρέπειας και ευχάριστου περιβάλλοντος. Η Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Zonar's μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική, ενώ οι Αθηναίοι γεύονταν για πρώτη φορά το παγωτό «Σικάγο».


Έργο ζωής των Ζωναρά και Καβαλλάρη -Όταν το Zonar's γνώριζε μεγάλες δόξες

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Zonar's, με τη μακρά ιστορία του, ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης. Αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Από το 1950 το Zonar's γνώρισε μεγάλες δόξες, κάτι που συνεχίστηκε και μετά το 1968, όταν ο ιδρυτής του «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων, στα χέρια του «καπετάνιου» του, του Γιώργου Καβαλλάρη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Διόνυσος.

Οι διάσημοι που είχαν στέκι το Zonar's

Οι χώροι του Zonar's έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Εδώ έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της «Έλλης». Εδώ έδωσαν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη. Εδώ σύχναζε και η πολιτική ηγεσία του τόπου, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Ηλία Ηλίου, τον Γεώργιο Μαύρο, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο και Αναστάσιο Πεπονή.

Θαμώνες του Zonar's από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών ήταν μεταξύ άλλων ο Σπύρος Μελάς, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Γιώργος Κατσίμπαλης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Μίνως Βολανάκης, ο Μάνος Χατζηδάκις, η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη, ο Φρέντυ Γερμανός, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί  Άντονυ Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Zonar's, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.


Ωστόσο το 2001, η ιστορική διαδρομή του Zonar's σταματάει καθώς στην επιχείρηση μπαίνει «υποχρεωτικό» λουκέτο, αφού πουλήθηκε το ακίνητο γράφοντας με αυτόν τον τρόπο τον επίλογο στο πρώτο κεφάλαιο της  ιστορία του θρυλικού Zonar's. Οι πόρτες του ξανάνοιξαν έξι χρόνια αργότερα, ωστόσο τίποτα δεν ήταν ίδιο, αφού στο χώρο της πιο ιστορικής καφετέριας της Αθήνας δεν διατηρήθηκε κανένα από τα στοιχεία της αίγλης του παρελθόντος.