Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, υποδέχεται την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλλίπογλου και σε πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Τάσο Νούσια, Γεράσιμο Γεννατά και Δημήτρη Κουρούμπαλη.

Το patrasevents.gr επικοινώνησε με τον αγαπημένο Έλληνα ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά ο οποίος στην εξαιρετική αυτή παράσταση έχει διπλό ρόλο αφού υποδύεται τον «Ήφαιστο» και τον «Ωκεαννό»!

Πρόκειται για έναν ταλαντούχο ηθοποίο που δεν φοβάται να τα πει έξω από τα δόντια και να δηλώσει απαισιόδοξος για την κατάσταση της χώρας.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει μεταξύ άλλων «Λόγια που γράφτηκαν αιώνες πριν, είναι σαν να λέγονται σήμερα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι είμαστε διατεθιμένοι να θυσιάσουμε για να έχουμε την ελεύθερη βούληση, όπως δηλαδή γίνεται και με τον Προμηθέα»!


Είμαστε έτοιμοι για παράδειγμα να θυσιάσουμε την πιστωτική μας κάρτα για να είμαστε ελεύθεροι;"

P.E. Συμμετέχετε σε μια τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο και μάλιστα με διπλό ρόλο. Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που όπως έγραψαν και οι κριτικοί «εντυπωσίασε από τις πρόβες».

Γ.Γ. «Είναι μία παράσταση χωρίς πλοκή. Δεν οδηγεί κάπου αλλά διηγείται με επιχειρήματα την ιστορία ενός ιστορικού συμβόλου του Προμηθέα. Ένα κείμενο λιγότερο καθημερινό, ένα κείμενο που νομίζω πως ο Κώστας (σκηνοθέτης) δεν το έβγαλε ποτέ από το μυαλό του. Μια εξαιρετική μετάφραση του κ. Βρανά με πολύ ωραία ελληνικά και αυτό σίγουρα μας δίνει μεγάλη χαρά.

Ένα έργο δωρικό και σαφές που μιλάει για την ελευθερία της βούλησης. Για το τι είναι διατεθιμένος κανείς να θυσιάσει για να έχει ελεύθερο το μυαλό του. Ο καθένας μας, θα πρέπει να αναρωτηθεί τι είναι έτοιμος να θυσιάσει. Είμαστε έτοιμοι για παράδειγμα να θυσιάσουμε την πιστωτική μας κάρτα για να είμαστε ελεύθεροι;

Ο Προμηθέας θέτει τον εαυτό του στο «κοινό καλό» χωρίς ανταλλάγματα και οι υπόλοιποι επάνω στη σκηνή θέτουν επιχειρήματα.»


"Φέτος αντιληφθήκαμε τη καταστροφή..."

P.E. Αναφερθήκατε στις πιστωτικές κάρτες. Τα «capital controls» εκτός από τράπεζες «έκλεισαν» και το θέατρο; Πολλές παραστάσεις ακυρώθηκαν...

Γ.Γ. «Ξέρετε, πάντα μας άρεσε να βάζουμε τίτλους στη ζωή μας. Τώρα είναι αυτά τα capital controls όπως λέγονται. Ο πολιτισμός μας, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια και όχι αυτό το καλοκαίρι. Απλά φέτος αντιληφθήκαμε τη καταστροφή. Το βλέπουμε μπροστά μας δηλαδή. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε.»

P.E. Ακούγεται κοινότυπο όμως ο «Προμηθέας Δεσμώτης» ένα έργο αχρονολόγητο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ...

Γ.Γ. «Πραγματικά ο Αισχύλος έχει μέσα τέτοια λόγια που γράφτηκαν 25 αιώνες πριν και είναι σαν να λέγονται στις 10 Αυγούστου. Κάποια στιγμή να φανταστείτε λέει ο χορός «Αυτή είναι η εξουσία λοιπόν; Μαχαίρι στο λαιμό της περηφάνειας;» .Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τη γελοία Ευρώπη.»

P.E. Από τα λεγόμενα σας, μπορώ να καταλάβω και τη δική σας σχέση με την εξουσία...

Γ.Γ. «Είναι ηθικό το θέμα. Δύο πολιτικοί χώροι και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κατέστρεψαν μια χώρα για την πλάκα τους. Για την προσωπική κονόμα.»

P.E. Και η σημερινή κυβέρνηση; Κρατάτε «στάση αναμονής»;

Γ.Γ. «Δεν γίνεται να φορτώσουμε τα λάθη των τελευταίων 50 χρόνων σε όλα όσα έκαναν ή δεν έκαναν κάποιοι σε 6 μήνες. Είμαι και εγώ σε μια στάση αναμονής όπως το λέτε.»


O «Προμηθέας Δεσμώτης» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης - EPIRUSGATE by Menelaos Sykovelis

"Ζούμε σε ένα αναποτελεσματικό κράτος και άχρηστο"

P.E. Ανήκετε σε αυτούς που επεκτείνονται και σε άλλες δουλειές για να διαφυλάξουν το μέλλον τους και αναφέρομαι σε ένα οινοποιείο το οποίο ξεκινήσατε.

Γ.Γ. «Δημιουργήσαμε στους Αμπελόκηπους στην Αιγείρα έναν χώρο που ελπίζαμε πως θα γίνει ένας χώρος επισκεψιμότητας, ένας χώρος που θα μας έδινε την ευκαιρία να αποδράσουμε, να κάνουμε εκδηλώσεις και διάφορα πράγματα.

Όμως επειδή είμαι ένας άνθρωπος που δεν λειτουργεί με τους όρους της λαμογιάς αλλά έντιμα κινούμαι και εγώ όπως πολλοί άλλοι σε ένα εχθρικό περιβάλλον τα πράγματα είναι λίγο «παγωμένα». Τα λεφτά εγώ δεν τα έφαγα αλλά τα επένδυσα σε έναν χώρο. Από οικονομίες τα έβαλα εκεί, αλλά αυτή τη στιγμή περιμένουμε...»

P.E. Έχετε συνεργαστεί πολλές φορές με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας που όπως πολλά ακόμα έχει προβλήματα. Σίγουρα δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τι δεν πάει καλά;

Γ.Γ. « Έχω βρεθεί πολλές φορές στην Πάτρα και είμαι πολύ χαρούμενος που θα έρθω ξανά.

Έχω αγαπημένους φίλους εκεί και πάντα όλοι με περιτριγυρίζουν και με υποδέχονται με αγάπη. Είναι ευλογία.

Ξεπουλήσαμε τη χώρα και τίποτα πλέον δεν δουλεύει σωστά. Ζούμε σε ένα αναποτελεσματικό και άχρηστο κράτος και το ξεπουλάμε. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δυστυχώς έχουν γίνει μαγαζάκια κάθε δημοτικής αρχής ή κάθε Υπουργείου.»


"Απαισιόδοξος είμαι. Δυστυχώς, πιστεύω πως η καταστροφή είναι ολοσχερώς"

P.E. Τη νέα σεζόν, τι θα κάνει ο Γεράσιμος Γενατάς; Τηλεόραση;

Γ.Γ. «Τηλεόραση δεν υπάρχει δυστυχώς. Η τηλεόραση δείχνει μόνο ειδήσεις. Ενώ σε Ευρωπαικές χώρες μπορεί ένα δελτίο να διαρκεί 15’, στην Ελλάδα η τηλεόραση δείχνει 10 ώρες τη μέρα ειδήσεις.

Από χειμώνα θα είμαι στη «Πατριδογνωσία» μια παράσταση την οποία είχα φέρει στην Πάτρα και ευελπιστώ να ξαναφέρω. Επίσης κατά 99% και αυτό αν υπάρχει ακόμα το Εθνικό Θέατρο (χαχα) αφού δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει στην «Άννα Καρένινα»!

P.E. Είστε αισιόδοξος;

Γ.Γ. «Απαισιόδοξος είμαι. Δυστυχώς, πιστεύω πως η καταστροφή είναι ολοσχερώς από τα θεμέλια. Προσπαθώ βέβαια την απαισιοδοξία μου να την κερδίσω με δράσεις αισιοδοξίας... Δεν γίνεται να παραδοθείς.

Αυτό είναι το χειρότερο. Μας έκαναν να δείχνουμε σκυθρωποί και θλιμμένοι. Γιατί μπορεί να διασκεδάζουμε εκ φύσεως, όμως ζούμε μια κατάσταση που μας βαραίνει.

Εμείς ευτυχώς ασχολούμαστε με ωραία κείμενα και έργα και όλο αυτό λειτουργεί σαν βάλσαμο. Ένας τόπος χαράς. Προσπαθώ να βγαίνω με αγαπημένους φίλους να τους συναντώ να τα πίνουμε.

Ανυπομονώ να έρθω στην Πάτρα, να δω φίλους και ανθρώπους και να βρεθώ σε ένα υπέροχο θέατρο σαν και αυτό στο Αρχαίο Ωδείο!»