Ένα είδος σαρκοφάγου φυτού χρησιμοποιεί ένα έξυπνο τέχνασμα για να προσελκύσει τις νυχτερίδες… μέσα του, έτσι ώστε να μπορεί να μπορεί να τρέφεται με τα περιττώματά τους.

Το τροπικό φυτό χρησιμοποιεί ένα «ακουστικό ανακλαστήρα» για να επιστρέφει τα ηχοεντοπιστικά σήματα σόναρ που στέλνουν οι ίδιες οι νυχτερίδες, προκειμένου να τις  προσελκύσει και να καταφέρει να κάνει δική του την ασυνήθιστη αυτή «συγκομιδή».

Σε αντάλλαγμα προσφέρει ένα δροσερό και άνετο μέρος στη νυχτερίδα για να φωλιάσει, μέσα στο ζεστό τροπικό δάσος του Βόρνεο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι το φυτό αυτό (Nepenthes hemsleyana) «τρέφεται» με τα περιττώματα των νυχτερίδων, τα οποία χρησιμοποιεί ως πηγή αζώτου.

«Η ιδιαίτερη δομή τους επιτρέπει στα φυτά να ξεχωρίζουν ακουστικά από το περιβάλλον τους, έτσι ώστε οι νυχτερίδες να μπορούν να τα εντοπίζουν εύκολα» εξήγησε ο Michael Schöner από το πανεπιστήμιο Ernst-Moritz-Arndt στο Greifswald της Γερμανίας. «Επιπλέον, οι νυχτερίδες είναι σε θέση να διακρίνουν το φυτό-σύντροφό τους, από άλλα παρόμοια φυτά, που έχουν το ίδιο σχήμα» πρόσθεσε.

Την περίεργη αυτή ανακάλυψη έκανε ο ερευνητής Ulmar Grafe από το πανεπιστήμιο Brunei Darussalam, ο οποίος εντόπισε νυχτερίδες να φωλιάζουν μέσα στα φυτά αυτά. Μαζί με τους Michael και Caroline Schöner και τον Gerald Kerth, που συμμετείχαν στη μελέτη, ήταν οι πρώτοι που εξερεύνησαν ποια οφέλη αποκομίζουν τα φυτά και οι νυχτερίδες από την ασυνήθιστη αυτή συνεργασία.