Με μια συναυλία-αφιέρωμα σε τραγούδια που έχουν ταυτιστεί με τη σύγχρονη ιστορία μας, βγήκαν από τα σύνορα μας γνωρίζοντας διεθνή απήχηση και παρέμειναν αναλλοίωτα στο χρόνο, το Μέγαρο Μουσικής γιορτάζει απόψε τα 90ά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία του ίδιου του συνθέτη.

Γεννημένος στις 29 Ιουλίου του 1925 στη Χίο, με καταγωγή από την Κρήτη, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει αφήσει με τη μουσική του, ανεξίτηλο σημάδι στο συλλογική μας συνείδηση.

Η «Όμορφη πόλη», η «Φαίδρα», το «Δρόμοι παλιοί», η «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», οι «Χαρταετοί», αλλά και αποσπάσματα από το «'Αξιον εστί» θα είναι ανάμεσα στα τραγούδια που θα ακουστούν το βράδυ από την Ελένη Βιτάλη, τον Ζαχαρία Καρούνη και την Μπέττυ Χαρλαύτη.

Μαζί τους σ'αυτό το δίωρο μουσικό ταξίδι, που ξεκινά στον Κήπο του Μεγάρου, στις 21.00, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» : Γιάννης Μπελώνης πιάνο, Θανάσης Βασιλάς, Γιάννης Ματσούκας μπουζούκι, Βαγγέλης Κονταράτος κιθάρα, Μαριλίζα Παπαδούρη βιολοντσέλο, Λευτέρης Γρίβας ακορντεόν, Σταύρος Καβαλιεράτος μπάσο, Νίκος Σκομόπουλος ντραμς, Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης κρουστά

Παγκόσμια πρεμιέρα στην Αλκυονίδα στο αφιέρωμα για τον «κινηματογραφικό Μίκη»

Το έργο του Αστέρη Κούτουλα «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» θα προβληθεί απόψε, στις 19.30, σε παγκόσμια πρεμιέρα, στο αφιέρωμα του κινηματογράφου «Αλκυονίς» με τίτλο «90 χρόνια Μίκης-90 ώρες ο Μίκης στον κινηματογράφο» με αφορμή τα γενέθλια του μεγάλου συνθέτη.

Μουσικός παραγωγός και μάνατζερ του Μίκη Θεοδωράκη, στο εξωτερικό, από το 1986, ο Αστέρης Κούτουλας έχει συνεργαστεί μαζί του σε πολλές χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, το Ισραήλ, η Ρωσία.

Το «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια», είναι το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας (τα υπόλοιπα δύο είναι η Αντιγόνη και η Ηλέκτρα που δεν έχουν γυριστεί ακόμα και το τέταρτο μέρος είναι το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη»). Όπως λέει ο ίδιος ο Αστέρης Κούτουλας η ιδέα για την ταινία προέκυψε όταν είδε σε μια πρόβα, που είχε πάει μαζί με τον Θεοδωράκη, την πρίμα μπαλαρίνα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαρία Κουσουνή, να χορεύει.

Στην ταινία, όπως αναφέρει το iefimerida, δεν παρακολουθεί κανείς μόνο το χορό της Κουσουνή αλλά και την ιστορία μιας νέας γυναίκας από τη Γερμανία, υπάρχουν επίσης εικόνες από αναταραχές στους δρόμους της Αθήνας, δίνοντας μια άλλη διάσταση με το ρεαλισμό τους. «Μέσα στο θέατρο σκοτώνει η Μήδεια τα παιδιά της και έξω από το θέατρο σκοτώνει η κοινωνία τα παιδιά της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κούτουλας.

Στο αποψινό αφιέρωμα στον «Μίκη του κινηματογράφου» θα προβληθούν επίσης στις 18:00 η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο» του Δημήτρη Μακρή και στις 21.00 ο «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη.


Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη / Tribute to Mikis Theodorakis