«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρωινή σύσκεψη με συνεργάτες του. Με την επιχειρηματολογία αυτή, ο πρωθυπουργός αποδομεί τις απόψεις των μέχρι πρότινος στενών συνεργατών του στα υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ότι ο λαό θα μπορούσε να επιβιώσει κάνοντας... έφοδο στα διαθέσιμα της Τραπέζης της Ελλάδος, εκδίδοντας IOU's αντί για συντάξεις ή εξυπηρετώντας τον σχεδιασμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα σε προσωρινή αποχώρηση από το ευρώ. 

Κλιμακώνοντας την στρατηγική του, καλεί τους αμφισβητίες που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τους κυρίους Λαφαζάνη και Βαρουφάκη «να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», ζητώντας τους στην ουσία να εμφανίσουν την εναλλακτική τους πρόταση στο λαό προφανώς και με δική τους, διακριτή, πολιτική έκφραση. 

«Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας εξηγώντας ότι η επιλογή που έκανε ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να κρατήσει την χώρα ζωντανή.

Με τη νέα αυτή επίθεση, τη δεύτερη σε ελάχιστες μέρες, εναντίον της ομάδας Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη που σε καθημερινή βάση κάνουν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι έκανε λάθος που συμβιβάστηκε με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός καθιστά πλέον σαφές ότι το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αγεφύρωτο και πλέον είναι προφανές ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει αναπόφευκτη. 

Με τη δήλωσή του αυτή όπως αναφέρει το protothema ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιχειρεί ταυτόχρονα και έναν ελιγμό στο χειρισμό της εσωκομματικής διαμάχης: Απαντώντας στην πίεση των διαφωνούντων για άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων δηλώνει ότι αυτή την ώρα έχουν προτεραιότητα το κυβερνητικό έργο και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ότι η συζήτηση στο κόμμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο.  

Άλλος ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ, άλλος ο «κοινωνικός»


Για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη σαφήνεια, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι την μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ -ή αλλιώς στις ισορροπίες εντός του παλαιού Συνασπισμού- και του ρόλου που καλείται να παίξει η Αριστερά των κυβερνητικών ευθυνών και της κοινωνίας. 

«Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους συνεργάτες του. Απορρίπτοντας το αίτημα των λεγόμενων «Λαφαζανικών» για σύγκληση των κομματικών οργάνων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός λέει ότι τα θέματα αυτά θα λυθούν το Σεπτέμβριο, χωρίς καν να αποκλείει τη διεξαγωγή συνεδρίου. «Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα» λέει ο κ Τσίπρας.

Διαβάστε τι είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη με συνεργάτες του:

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλλημα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα.
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό.
Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής.
Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε.
Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση. 
Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  
Ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερεις παρακάτω άξονες: 
•    Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, 
•    Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα
•    Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων
•    Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.   
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. 
Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».