Πρώτη μέρα της αναπροσαρμογής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και η αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, σε βασικά είδη διατροφής, με τις αντίστοιχες αλλαγές τιμών, έχει φέρει το σχετικό «αλαλούμ» στην αγορά.

Αλαλούμ που πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι τότε που τα καταστήματα από την μία και το καταναλωτικό κοινό από την άλλη θα χρειαστεί να προσαρμοστούν, έτσι ώστε να επικρατήσει έστω και μία σχετική ομαλότητα στην αγορά.

Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες της Πάτρας, χωρίς να έχουν τον ανάλογο χρόνο για να προχωρήσουν στις αναγκαστικές αλλαγές που τους επιβάλλονται, είναι αναγκασμένοι να εισπράττουν και την δυσαρέσκεια των πελατών που βλέποντας τις τιμές να ανεβαίνουν μέσα σε λίγες ώρες, παραπονούνται.

Τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» σε ότι αφορά τις αλλαγές των τιμών, τον έχουν σίγουρα οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ που είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές τιμών, σε πάνω από 50.000 κωδικούς προϊόντων.

Το μπέρδεμα πάντως είναι γενικό και αφορά την αύξηση του 23% διαφόρων ειδών και διαφόρων υπηρεσιών, σε ποικίλους κλάδους, ενώ οι παράγοντες των αλλαγών αυτών είναι που κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.

Για παράδειγμα, ένα σουβλάκι χωρίς αλάτι είναι στο 13%, αντίθετα ένα αλατισμένο φτάνει το 23%! Τέτοιος παραλογισμός. Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα του παραλογισμού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες.

Για παράδειγμα, τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα θα πωλούνται στο 23%. Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι επεξεργασμένο θα δίνονται με 13%.

Και άλλα πολλά τέτοια…