Πώς είναι να ζει κανείς σε μια χώρα που δεν υπάρχει επίσημα για κανέναν άλλο στον κόσμο εκτός από τους ίδιους τους 3.500.000 κατοίκους της;

Η Σομαλιλάνδη βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Η ζωή εκεί κυλά ομαλά για τους 3.500.000 κατοίκους της. Μόνο που η χώρα αυτή δεν υπάρχει για κανένα άλλο σε ολόκληρο τον κόσμο εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους της. 

Το 1991 η Σομαλιλάνδη αυτό-ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος, κερδίζοντας την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία. Κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τη Σομαλιλάνδη. Κι όμως η ζωή εκεί συνεχίζεται κανονικά, παρά το γεγονός πως η χώρα δεν υπάρχει καν στη ουσία. Πρωτεύουσα είναι η Hargeisa με 800.000 κατοίκους. Εκεί οι άνθρωποι επιβιώνουν με ένα δικό τους νόμισμα. Το σελίνι της Σομαλιλάνδης. Μιλούν Σομαλικά και Αραβικά. Οι περισσότεροι γνωρίζουν κι Αγγλικά.Έχουν Προεδρική Δημοκρατία κι έχουν αναδείξει τον Πρόεδρο Αχμέτ Μ. Μαχαμούντ Σιλάνγιο ο οποίος κυβερνά τη χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Εργάζονται, παντρεύονται και κάνουν ο,τι κάνει όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός της Γης. Αν και για τον υπόλοιπο κόσμο δεν υπάρχουν καν, εκείνοι έχουν φτιάξει έναν δικό τους μικρόκοσμο μέσα στον οποίο ζουν κανονικότατα. Στους θορυβώδεις δρόμους της, τα γαϊδουράκια τρέχουν δίπλα στα 4Χ4 και οι κάτοικοι μιλούν με τα κινητά καινούργιας τεχνολογίας δίπλα στις καμήλες. Τα μαγαζιά είναι γεμάτα κόσμο. Η κοινωνία τους είναι ένα μεγάλο μείγμα. Το αλκοόλ απαγορεύεται και οι γυναίκες φορούν μαντίλες. 

Όλοι όμως ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, πηγαίνουν στα κλιματιζόμενα γυμναστήρια και διασκεδάζουν με κάθε ευκαιρία. Η Σομαλιλάνδη θεωρείται από τις πιο ασφαλείς περιοχέςτου πλανήτη. Ο κόσμος της είναι χαμογελαστός και δεκτικός.