Σε γραπτή του δήλωση και με επιστολή του από το πολιτικό του γραφείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, Βασίλης Χατζηλάμπρου, μιλά για τους λόγους που τον οδήγησαν στην καταψήφιση της νέας συμφωνίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:  «Καταψήφισα το πρώτο «πακέτο» προαπαιτούμενων από τους δανειστές μέτρων και τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο ως αιτιολογική έκθεση, γιατί:

1. Δεν αποτελούν δυσβάστακτα μέτρα. Αποτελούν ταπείνωση για τη χώρα και τον λαό μας, αποτελούν ταπείνωση για την ελληνική κυβέρνηση και την αριστερά. Καταλύουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, την οποία μετατρέπουν ανεπιστρεπτί σε αποικία χρέους, χωρίς δυνατότητα απεγκλωβισμού. Θέτουν ως ενέχυρο στους δανειστές τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο πλούτο, με σκοπό να αποπληρωθεί το όποιο νέο δάνειο και το απεχθές και παράνομο χρέος.

2. Καταργούν κάθε έννοια δημοκρατίας και ανεξαρτησίας της χώρας, η οποία τίθεται σε διαρκή κηδεμονία, καθώς, μεταξύ άλλων:
- Επανέρχονται τα κλιμάκια της τρόικας και των δανειστών στη χώρα μας από τις 20 Ιουλίου 2015.

- Καταργείται το ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο καλείται να εγκρίνει από εδώ και πέρα νομοσχέδια που θα πρέπει να έχουν την έγκριση των δανειστών, πριν τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και πριν κατατεθούν στη Βουλή.

- Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να επανεξετάσει και να ακυρώσει τους νόμους που ψηφίστηκαν από τη στιγμή που ανέλαβε και, κατά τη γνώμη των δανειστών, αποτελούν «μονομερή ενέργεια».

3. Υποχρεώνουν τις ελληνικές αρχές, σημερινές και μελλοντικές, να αποδεχτούν ότι «ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί» και τις δεσμεύει ανεπιφύλακτα να «εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως».  

4. Μονιμοποιούν τη διαδικασία: προαπαιτούμενα μέτρα / αξιολόγηση από δανειστές / «ξεκλείδωμα» ρευστότητας για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας και της χώρας. Δημιουργώντας συνθήκες διαρκούς ασφυξίας, χωρίς καμία εγγύηση αποφυγής χρεωκοπίας.

5. Αποτελούν καταδίκη της κοινωνίας και του λαού, ο οποίος –έπειτα από πέντε χρόνια μνημονιακής καταστροφής– καλείται και πάλι να καταβάλει δυσβάσταχτους φόρους, να αποδεχτεί «κόψιμο» συντάξεων, μαζικές απολύσεις και απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προαπαιτούμενα προκειμένου οι δανειστές να αποδεχτούν να επανεκκινήσουν τη διαπραγμάτευση για μια ακόμα πιο δυσβάσταχτη συμφωνία. Με μόνη αόριστη υπόσχεση την προσωρινή αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών.

Γνωρίζουν ότι η όποια συμφωνία δεν είναι ούτε εφαρμόσιμη ούτε βιώσιμη σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Ζητούν από την αριστερά να βρωμιστεί και να μπει στο κάδρο με το παλιό, απαξιωμένο και υπεύθυνο για το χρέος πολιτικό σύστημα, προκειμένου να την τιμωρήσουν, να την ακυρώσουν και να τσακίσουν την ελπίδα του λαού και της νεολαίας.

Ο ελληνικός λαός -όποια ερμηνεία κι αν επιχειρείται να δώσει σήμερα ο οποιοσδήποτε στην εντολή του- είπε στις 5 Ιουλίου 2015 ένα ηχηρό και περήφανο ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και στους εκβιασμούς. Για αυτά ρωτήθηκε.

Το ΟΧΙ αυτό δεν μπορεί να παραχαραχθεί από καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα, κανέναν βουλευτή. Ο εκβιασμός των δανειστών δεν επιτρέπεται να αναπαράγεται και να νομιμοποιείται από το ελληνικό Κοινοβούλιο».