Για νέα λουκέτα και μία μεγαλύτερη ακόμα ύφεση στην αγορά προετοιμάζονται οι έμποροι της Πάτρας και ο εμπορικός της κόσμος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους αυτά θα είναι τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι διατάξεις του νέου μνημονίου που αφορούν το ελεύθερο εμπόριο και την αγορά, καθώς οι πολιτικές της λιτότητας δεν μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη και θα επεκτείνουν τον κατήφορο που έχει ξεκινήσει για τα καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια.

Ο Εμπορικός Σύλλογος προειδοποιεί και προετοιμάζεται για να αντιδράσει, καθώς όπως εισπράττει από τα μέλη του, το εμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν αντέχουν να σηκώσουν και πάλι στους ώμους τους, το τίμημα μιας πολιτικής που δεν οδηγεί πουθενά.

«Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς να ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  με τέτοια επαχθή μέτρα που, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, περιλαμβάνει η νέα συμφωνία» τονίζει ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού – Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Βαγενάς, μιλώντας στο patrasevents.gr

«Εδώ και έξι χρόνια ζούμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που είναι εις βάρος του εμπορίου και των μικρομεσαίων παραγόντων της αγοράς, βλέποντας το ένα κατάστημα να κλείνει μετά το άλλο.  Η νέα συμφωνία θα συνεχίσει τον κατήφορο αυτόν, με μαθηματική ακρίβεια».

Σύμφωνα με τα όσα έχει διαπιστώσει ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά και οι ευρύτεροι πανελλήνιοι συνδικαλιστικοί φορείς των εμπόρων, όσο μειώνεται  το ποσοστό των τζίρων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταστημάτων, τόσο αντιστρόφως ανάλογα αυξάνεται και το ποσοστό των μαγαζιών που κλείνουν και βάζουν λουκέτο.

«Πριν από έξι χρόνια είχαμε 900.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε όλη την επικράτεια. Η κρίση και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν έκαναν τον αριθμό αυτό να μειωθεί τα τελευταία χρόνια στις 600.000.  

Μετά τη νέα συμφωνία και την ολοκλήρωση της ίδιας πολιτικής είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 300.000. Πρέπει να αντιδράσουμε, δεν χρειάζεται άλλη φτωχοποίηση της κοινωνίας και του εμπορίου. Πρέπει επιτέλους να πληρώσουν το τίμημα όσοι οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Όσοι μας έφτασαν εδώ...».

Όσο για τις πρώτες ενδείξεις από τις θερινές εκπτώσεις ο κ. Βαγενάς τονίζει: «Ο κόσμος γυρίζει στα καταστήματα, κοιτάζει τις βιτρίνες, αλλά δεν ψωνίζει. Ακόμα και αυτοί που ενδεχομένως να έχουν κάποια λίγα χρήματα στη άκρη, δύσκολα θα ψωνίσουν, με τέτοιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.

Μας λένε ότι η αβεβαιότητα έκλεισε με την συμφωνία αυτή και αυτό θα βοηθήσει την αγορά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το κλίμα της αβεβαιότητας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με βάση την συμφωνία αυτή. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία…».