Πτώση του τζίρου και βουτιά προς τα κάτω για την εμπορική κίνηση στην τοπική αγορά της Πάτρας.

Αυτά είναι τα μοναδικά στοιχεία που χαρακτήρισαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας, με την τραπεζική αργία και τα capital controls να δημιουργούν μία άνευ προηγούμενου ύφεση, όχι μόνο κατά την διάρκεια της εβδομάδας πριν από το δημοψήφισμα, αλλά και την εβδομάδα που ακολούθησε με την θριαμβευτική επικράτηση του «όχι».

Η τραπεζική αργία δυσκόλεψε και με το παραπάνω τις εμπορικές συναλλαγές, με τους περισσότερους από τους καταναλωτές από ένα σημείο και μετά να μην θέλουν να χρησιμοποιήσουν άλλο τις πιστωτικές τους κάρτες, αλλά και πολλά από τα καταστήματα να μην μπορούν να τις δεχθούν.

Όμως το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με τις πιστωτικές κάρτες. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν μπορούσε να ψωνίσει με τις τράπεζες κλειστές, αλλά κυρίως με την αβεβαιότητα για το αύριο να τον διακατέχει.

Η αγορά που όλους τους περασμένους μήνες είχε υποστεί σημαντικό πλήγμα, στην ήδη μεγάλη πληγή που της έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές του μνημονίου, αυτές τις δύο εβδομάδες δέχτηκε ίσως και το τελειωτικό χτύπημα που ενδέχεται να την αφήσει «νοκ - άουτ» για αρκετό καιρό.

Γιατί είναι αρκετοί παράγοντες του εμπορικού κόσμου της Πάτρας που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις οι οποίοι λένε ανεξάρτητα των πολιτικών εξελίξεων που θα προκύψουν πως η εικόνα της αγοράς θα παραμείνει έτσι για μεγάλο διάστημα. Κάτι που θα σημαίνει νέες απολύσεις στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και φυσικά νέα λουκέτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν καν ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις οι καταστηματάρχες της Πάτρας δηλώνουν ήδη απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι για την πορεία που θα έχουν αυτές, μη πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να δώσουν έστω και μια μικρή τονωτική ένεση στην πατωμένη αγορά.