Όλο και περισσότεροι μετανάστες από αυτούς που είχαν έρθει στην χώρα μας από την δεκαετία του 2000, αλλά και πιο πριν, ετοιμάζουν βαλίτσες ή ήδη έχουν αναχωρήσει για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Πρόκειται για μετανάστες που είχαν έρθει από την Αλβανία ή και Βορειοηπειρώτες που είχαν φτιάξει τις ζωές τους στην χώρα μας, προσαρμόζοντας τες στην ελληνική κοινωνία και κάνοντας παιδιά ελληνόπουλα που έχουν αγαπήσει την Ελλάδα και έχουν γνωρίσει την αξία της ελληνικής παιδείας.
Η κρίση, όμως, των τελευταίων ετών έχει αναγκάσει πολλούς από αυτούς να μετακομίσουν από την χώρα μας, καθώς οι δουλειές και οι εργασίες που έβρισκαν, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο και στον τομέα των οικοδομών, έχουν περιοριστεί δραματικά.
Το φαινόμενο αυτό της μαζικής φυγής των μεταναστών που κάποτε ζούσαν το ελληνικό όνειρο, έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την χώρα μας να έχει φτάσει στο χείλος της χρεωκοπίας και της πιθανότητας του Grexit.
Πέρα από τους Αλβανικής καταγωγής μετανάστες, εκείνοι που φεύγουν τις τελευταίες μέρες είναι άτομα που είχαν έρθει την τελευταία δεκαετία κυρίως από άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.
Μετανάστες, δηλαδή, που δεν ζούσαν και τόσα πολλά χρόνια στην χώρα μας και που λογικό είναι να αναζητούν να διαμείνουν σε πιο ελπιδοφόρους οικονομικά προορισμούς.
Μία τάση των μεταναστών που παρατηρεί, άλλωστε, κανείς και στην κοινωνία της Πάτρας, κυρίως από νέα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και οι οποίοι ψάχνουν να βρουν δουλειές και δεν βρίσκουν.
Έτσι, μαζί με τους νέους αυτής της χώρας που φεύγουν προς το εξωτερικό, χάνονται και δεκάδες ακόμα νέοι που μπορεί να μην είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, άλλα είχαν όλες τις δυνατότητες και την διάθεση για να προσφέρουν στην ανασυγκρότηση της.