Η Οργανωτική Επιτροπή του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Εκπαίδευσης των Κωφών, ανέθεσε στο Eιδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Πάτρας, την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου INTERCONTINENTAL στην Αθήνα.
Οι υπεύθυνοι του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρηκόων Πάτρας, σκέφτηκαν ότι σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση θα ήταν πιο δόκιμο να συνεργάζονταν μαθητές κωφοί και ακούοντες, από σχολεία της ίδιας πόλης, με τους οποίους έχουν αναπτύξει συνεργασία και παρουσιάσει δείγματα δουλειάς.
Έτσι στο χοροθεατρικό δρώμενο (εκτός από τους μαθητές από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρηκόων Πατρών), συμμετείχαν μαθητές από το 18ο Γυμνάσιο (Ακουόντων /Κωφών) Πατρών, το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών και το 26ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
Οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους, όλοι μαζί στη σκηνή, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης παρουσίασαν ένα χοροθέατρο σε πρωτότυπο σενάριο και μουσική της μουσικού Μαρίας Ρέντιτ.
Μέσα από το σενάριο παρουσιάστηκαν παράλληλες ιστορίες οικογενειών με κωφά βρέφη, τα άγχη των γονέων (σχετικά με το τι πρέπει να διαλέξουν ως προς τα ακουστικά βοηθήματα και το εκπαιδευτικό πλαίσιο), η κουλτούρα, ο πολιτισμός των κωφών και η σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Οι συντελεστές του δρωμένου είχαν την εξής προσέγγιση:
«Σε μία εποχή τόσο δύσκολη, εμείς σηκώνουμε το βλέμμα, δίνουμε το όνειρο, κόντρα στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια της καθημερινότητας, λέμε στα παιδιά μας ότι υπάρχει αύριο. Ξεπερνούμε τα όρια των σχολείων μας, αλλά και του εαυτού μας και συναντούμε τον άλλο, όλη την κοινωνία, σε ένα πλαίσιο σεβασμού, αλληλοαποδοχής. Όπως έλεγε και ο Κάρολος Κουν: Μόνος του ο καθένας μας είναι ανήμπορος, μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν' αγγίξουμε ο ένας τον άλλο, να νιώσουμε μαζί μια αλήθεια».
Δείτε επίσης
