Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα.

Πρόκειται για μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα μετά από 41 χρόνια και η πρώτη φορά από καταβολής ελληνικού κράτους που το δημοψήφισμα αφορά άλλο θέμα, πλην της μορφής του πολιτεύματος.

Το σχέδιο συμφωνία το οποίο έχουν προτείνει οι δανειστές και επί του οποίου θα αποφασίσουν οι πολίτες εάν εγκρίνεται («Ναι») ή δεν εγκρίνεται («Όχι») είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (μπορείτε να μελετήσετε το μεταφρασμένο από τις κρατικές υπηρεσίες κείμενο ΕΔΩ)

Το ψηφοδέλτιο:


Οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος:

-Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν οι περίπου 110.000 ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους (δηλαδή στη γειτονιά τους).

-Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

-Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

-Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

-Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε παραπλεύρως, αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

-Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).

-Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

-Δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς και οι πολίτες που θα βρίσκονται στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στο εξωτερικό.

-Ψηφίζουν οι 108.371 18άρηδες, για πρώτη φορά, καθώς είχαν αποκλειστεί στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

-Οι πολίτες µε αναπηρία ή σωματική αδυναμία ψηφίζουν πάντοτε µε απόλυτη προτεραιότητα, ενώ οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διευκολύνουν την προσέλευση και αποχώρησή τους.

-Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

-Για τον περιορισμό των εξόδων δωρεάν θα είναι το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων (και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου), όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Aegean Airlines.

*Το κόστος του δημοψηφίσματος υπολογίζεται στα 21 με 22 εκατ. ευρώ, ενώ στις 25 Ιανουαρίου οι εκλογές κόστισαν 41,5 εκατ. ευρώ συν 9 εκατ. ευρώ για την πολιτική προστασία από πλευράς αστυνομίας. Το αρμόδιο υπουργείο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης) διαβεβαιώνει ότι έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά και οι πολίτες να εκφράσουν την βούλησή τους στην κάλπη με ανεξάρτητο και ανόθευτο τρόπο. Η κυβέρνηση δεν αρνείται ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Αφενός μεν λόγω των σύντομων χρονικών ορίων για την προετοιμασία της διαδικασίας, αφετέρου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η τραπεζική αργία.

Τα αποτελέσματα

Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.700 εκλογικών τμημάτων.

Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 – 9 το βράδυ, με την προϋπόθεση ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις) και εφόσον εκείνη την ώρα έχουν συγκεντρωθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας (περίπου 2.270 τμήματα) και αυτά είναι ομαλά κατανεμημένα στην επικράτεια.

Σύμφωνα με την Singular Logic, η επιτάχυνση της διαδικασίας καταμέτρησης στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα είναι οριακή σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς «η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται σε κάθε εκλογικό τμήμα είναι χρονοβόρα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic, Μιχάλης Καρυώτογλου, ανέφερε ότι στο δημοψήφισμα, στατιστικά, η πιθανότητα λάθος εκτίμησης αυξάνεται και μόνο εφόσον η διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι» είναι πάνω από 4%, μπορούμε να μιλήσουμε για ασφαλή εκτίμηση.

«Όταν θα έχουμε το 10% των τμημάτων θα μπορούμε να εκτιμήσουμε στατιστικά αν είναι ασφαλές το αποτέλεσμα. Εμείς κρίνουμε με βάση τη στατιστική και δεν συνυπολογίζουμε πολιτικές παραμέτρους», υπογράμμισε.