Κάτι παραπάνω από επιτυχημένη ήταν η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης «Εγκατάλειψη» που διοργάνωσε το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων το βράδυ της Δευτέρας στο Εργοστάσιο Τέχνης της Ακτής Δυμαίων.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη τόσο του θεάτρου όσο και της ιστορικής αξίας της όλης περιοχής, μιας περιοχής που είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης με τα εργοστάσια της.

Είναι ένα θέατρο που κτίστηκε για τις ανάγκες του θεσμού «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2006» αλλά εδώ και πάνω από έξι χρόνια παραμένει εγκαταλειμμένο και αφημένο στην τύχη του.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του χορευτικού Χρήστος Γιαννόπουλος, είναι κρίμα ένας τέτοιος χώρος να μένει αναξιοποίητος όταν έχουν καταβληθεί πάνω από έξι εκατ. ευρώ για την κατασκευή του ενώ δεσμεύτηκε πως το χορευτικό θα κάνει τα πάντα για να ξαναγεννηθεί αυτό το μέρος μέσα από τις στάχτες του.

Επίσης σχολίασε την παγκόσμια πρωτοτυπία που συμβαίνει στην Πάτρα, δηλαδή ένα λυόμενο κτήριο σαν το συγκεκριμένο να έχει κριθεί σεισμόπληκτο.


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δεσμεύτηκε πως σαν Δημοτική Αρχή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε το θέατρο να επανέλθει στην αρχική του μορφή και να φιλοξενήσει διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.

Τον λόγο πήρε και ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος δίνοντας για άλλη μια φορά τα εύσημα στο χορευτικό για την προσπάθεια του μέσα από τον εθελοντισμό.


Ο κόσμος αν και λιγότερος σε σχέση με άλλες φορές λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων ανταποκρίθηκε σε αυτή την εκδήλωση και γέμισε το θέατρο σε μία εκπληκτική βραδιά, με τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Δήμου Πατρέων να δίνουν χορευτικές παραστάσεις, με χορούς που προέρχονται από διάφορα μέρη όπως Κρήτη, Ανατολική Ρωμυλία, Καππαδοκία, αλλά και λαϊκές χορογραφίες με την υπογραφή του Χρήστου Γιαννόπουλου και των υπόλοιπων δασκάλων.

Να σημειώσουμε πως την πρώτη ημέρα οι χοροί είχαν την συνοδεία ορχήστρας δίνοντας ένα διαφορετικό χρώμα στην όλη εκδήλωση. Μαέστρος στην ορχήστρα ήταν η Δήμητρα Αψώμοτου.


Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια πως για το στήσιμο της σκηνής βοήθησαν τα ίδια τα μέλη του χορευτικού βοηθώντας τους λιγοστούς ανθρώπους των συνεργείων του Δήμου.


Όσοι ήταν εκεί παρακολούθησαν μια γιορτή του πολιτισμού που έδειξε πως όταν οι άνθρωποι είναι ενωμένοι, μπορούν να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους.

Για όσους δεν πρόλαβαν την πρώτη παράσταση ακολουθεί η δεύτερη μέρα, την Τετάρτη 1 Ιουλίου με χορογραφίες από όλη την Ελλάδα.


Οι φωτογραφίες είναι της Νικόλ Λουκίδη για το patrasevents.gr




«Εγκατάλειψη» - Χορευτικό Τμήμα Δήμου Πατρέων - Πόλκα Τζιας - 29/06/2015