Η σημασία που έχει το αμετάκλητο της συμμετοχής μίας χώρας στην Ευρωζώνη είναι ο λόγος που η Ευρώπη επενδύει τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο: «Η απειλή της μικρής Ελλάδας στην αξιοπιστία του νομίσματος είναι σημαντική».

Για να γίνει αντιληπτό αυτό, σημειώνεται στο δημοσίευμα, πρέπει να ανατρέξει κανείς στην περίφημη ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι πριν από τρία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, η δέσμευση του Ντράγκι, να κάνει οτιδήποτε χρειαζόταν για να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, υπογράμμιζε τη βασική Αρχή που βρίσκεται στην καρδιά της νομισματικής ένωσης - ότι η συμμετοχή σε αυτή είναι αμετάκλητη. Ο κίνδυνος να υπονομευθεί αυτό το μήνυμα μπορεί να εξηγήσει γιατί μία χώρα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της οποίας είναι μικρότερο από το 2% της Ευρωζώνης, έχει μία τέτοια επιρροή στους υπεύθυνους για την άσκηση της πολιτικής και τους αξιωματούχους. Μπορεί, επίσης, να προστατεύσει την Ελλάδα από τον κίνδυνο μίας χρεοκοπίας και μίας εξόδου από το ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Έχει επενδυθεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, δήλωσε οικονομολόγος της Rabobank στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, προσθέτοντας: «Πράγματι, αν επιτρέψουμε να φύγει η Ελλάδα από αυτό (το ευρώ), κατά κάποιο τρόπο αυτό κάνει σαφές στην αγορά ότι η Ευρωζώνη δεν είναι πλέον ολόκληρη, μπορεί να αλλάζει και δεν είναι πλέον αμετάκλητη». Το διακύβευμα μπορεί επίσης να εξηγήσει τη σχετική έλλειψη πανικού στις αγορές, ακόμη και όταν η διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ελλάδας δεν φθάνει σε ένα καθοριστικό σημείο. Το ευρώ δεν σημείωσε σημαντική μεταβολή έναντι του δολαρίου χθες και τα ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα κατάφεραν να έχουν κάποια κέρδη κατά το κλείσιμο της αγοράς.

Αντιστρόφως, μία αποτυχία να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη θα προκαλούσε τον κίνδυνο να σχηματίσουν οι επενδυτές την εκτίμηση ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να φύγουν στο μέλλον, δημιουργώντας μία υπαρξιακή απειλή για το ευρώ. Το μήνυμα από τις αγορές είναι ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα και τους εταίρους της, ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Το γεγονός ότι βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι θετικό μήνυμα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Rabobank.