Καθημερινά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να βρουν το δρόμο τους προς την Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο και φτάνοντας στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Χιλιάδες άλλοι διασχίζουν την Ευρώπη με… ποδήλατο (!) καθώς η φτώχεια και ο πόλεμος τους διώχνουν από τις πατρίδες τους, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τη Daily Mail μπαίνουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, περνούν από την Ελλάδα στη FYROM με τελικό προορισμό εύπορες χώρες του βορά όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως από τις χώρες τους χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να φύγουν: αυτοκίνητο, τραίνο, πλοίο. Όταν όμως φτάσουν στη FYROM δεν τους επιτρέπεται να αγοράσουν εισιτήρια δημοσίων μέσων μεταφοράς.

Πολλοί επιλέγουν να περπατήσουν ακολουθώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές προς το βορά αλλά πριν τρεις εβδομάδες 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ώρα που είχαν σταματήσει να ξεκουραστούν σε ένα στενό σημείο των γραμμών.

Οι πολίτες της FYROM, σύμφωνα με το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, βρήκαν τον τρόπο να επωφεληθούν από τους μετανάστες στήνοντας αγορές ποδηλάτων στα σύνορά της με την Ελλάδα προκειμένου να διευκολύνουν το ταξίδι τους προς το βορά.

Πλέον εκατοντάδες μετανάστες περνούν με πετάλι τους αυτοκινητοδρόμους της FYROM και συνήθως, όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, αφήνουν τα ποδήλατα- που έχουν αγοράσει έναντι έως 225 δολαρίων- φτάνοντας στα σύνορα της Σερβίας.

Τα ποδήλατα που εγκαταλείπονται στο Κουμάνοβο συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στο Demir Kapija για να πουληθούν στους επόμενους μετανάστες που αναζητούν δρόμο προς την ευρωπαϊκή «Γη της Επαγγελίας».

Το άρθρο αναφέρει πως η αστυνομία της FYROM δεν ασχολείται με τους μετανάστες που διασχίζουν τη χώρα με ποδήλατο ή με τα πόδια και εστιάζουν στα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.

Οι Αρχές της χώρας λένε πάντως πως ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα σύνορά της έχει τετραπλασιαστεί το τελευταίο 4μηνο.