Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός στις μέρες μας μετατρέπονται στην πράξη σε δεκάδες αντικείμενα και είδη που τόσοι και τόσοι άνθρωποι γύρω μας έχουν ανάγκη.

Πηγαίνοντας στην Δημοτική Ιματιοθήκη, στο κτίριο του Παλαιού Αρσακείου, στην οδό Μαιζώνος, βλέπει κανείς ότι η αγάπη αυτή μετατρέπεται σε ρούχα. Σε χιλιάδες ρούχα όλων των ειδών που οι υπάλληλοι του Δήμου, αλλά κυρίως οι εθελοντές θα πρέπει να τα βάλουν σε μία σειρά και να τα δώσουν σε οικογένειες και ανθρώπους από διάφορες κοινωνικές κατηγορίες που τα χρειάζονται.

Η διανομή των ρούχων γίνεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Η διαδικασία είναι απλή: Οι άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη παίρνουν κάθε ένα με δύο μήνες μία κάρτα από το γραφείο εθελοντισμού και εκεί πηγαίνοντας με την κάρτα αυτή στην Δημοτική Ιματιοθήκη μπορούν να πάρουν τα ρούχα που έχουν ανάγκη.

Τυπικά για να μπορείς να πάρεις ρούχα από την Δημοτική Ιματιοθήκη θα πρέπει να είσαι δικαιούχος της Τράπεζας Τροφίμων, ένα από τα 1.300 άτομα που μετράει αυτή τη στιγμή η υπηρεσία του Κοινωνικού Οργανισμού στα μέλη της. 

Ουσιαστικά όμως, αν κάποιος έχει απόλυτη ανάγκη να πάρει ρούχα, χωρίς να είναι δικαιούχος της Τράπεζας Τροφίμων ή να είναι στα πάνω από 200 άτομα που βρίσκονται στην λίστα αναμονής, οι υπάλληλοι του Δήμου και οι εθελοντές δεν πρόκειται να του το αρνηθούν. Τα ρούχα, άλλωστε, όπως παρατηρεί κανείς μπαίνοντας στην Δημοτική Ιματιοθήκη, είναι τόνοι, τόσο πολλά που δεν τελειώνουν.

Εκτός των ρούχων που υπάρχουν στην Δημοτική Ιματιοθήκη υπάρχει και αρκετό υλικό σε οικιακά σκεύη και έπιπλα που ενδεχομένως να χρειάζονται οι οικογένειες που είναι καταγραμμένες στην Τράπεζα Τροφίμων.


Βλέπετε από το 2011 που φτιάχτηκε αυτή η υπηρεσία του Δήμου, κάτω από την ομπρέλα του Τμήματος Εθελοντισμού και Πολιτικής Ισότητας, οι Πατρινοί την αγκάλιασαν και με το παραπάνω, δίνοντας χιλιάδες ρούχα και επιβεβαιώνοντας την έμφυτη ανάγκη για προσφορά που έχει ο άνθρωπος, στις δύσκολες εποχές, όπως αυτή που ζούμε.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Εθελοντισμού και Πολιτικής Ισότητας του Δήμου Πατρέων Θόδωρος Μπαλάσκας τονίζει στο patrasevents.gr: «Οι Πατρινοί έχουν αγκαλιάσει την Δημοτική Ιματιοθήκη και παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, υπάρχει πληθώρα ρούχων όλων των ειδών.

Το μεγάλο στοίχημα για μας έχει να κάνει με την διαλογή. Χρειάζονται χέρια για να βάλεις όλο αυτό το υλικό σε μία σειρά, να το φροντίσεις κατάλληλα και να το τακτοποιήσεις, έτσι ώστε να φτάσει σε αυτόν που έρχεται να το παραλάβει, όπως πρέπει.

Εκεί υπάρχει θέμα και πάνω σε αυτό αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Χρειάζονται άνθρωποι για αυτή τη δουλειά και αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που έχουμε στην διάθεση μας είναι λίγοι αριθμητικά και είναι εθελοντές.  Έχουμε ανάγκη και από άλλους ανθρώπους που να έχουν την διάθεση να βοηθήσουν».

Σε ότι αφορά το ρουχικό υλικό που δικαιούται να πάρει η κάθε οικογένεια ή ο κάθε δικαιούχος ο κ. Μπαλάσκας τονίζει: «Δεν υπάρχει περιορισμός, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι επιτρέπουμε φαινόμενα ασυδοσίας, γιατί στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί και ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις.

Το σύνολο όμως όλων αυτών των ανθρώπων που έρχονται σε μας έχουν απόλυτη ανάγκη τα ρούχα αυτά που τους δίνουμε. Ότι δίνουμε πάντως καταγράφεται στους σχετικούς καταλόγους που υπάρχουν».

Ωστόσο, η Δημοτική Ιματιοθήκη, πέρα από τους δικαιούχους της Τράπεζας Τροφίμων, έχει βοηθήσει και έχει δώσει ρουχικό υλικό και σε έκτακτες περιπτώσεις ανθρώπων που το είχαν ανάγκη, ενώ λογαριάζει να προχωρήσει και στην διανομή ρούχων σε ειδικές κατηγορίες κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι ρομά, οι μετανάστες κτλ.


Αυτό πάντως που λείπει και έχει απόλυτη ανάγκη όχι μόνο η Δημοτική Ιματιοθήκη, αλλά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές δομές είναι οι μόνιμες θέσεις εργασίας, το έμψυχο δυναμικό και οι υπάλληλοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Ο αντιδήμαρχος Υγείας Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας δηλώνει στο patrasevents.gr: «Έχουμε πει ότι ο εθελοντισμός υπάρχει μέσα σε όλους μας.

Υπάρχει έμφυτη ανάγκη στον άνθρωπο για να προσφέρει στον συνάνθρωπο. Όμως από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατόν οι υπηρεσίες του Δήμου να στηρίζονται στην θέληση των εθελοντών για να βοηθήσουν.

Οι εθελοντές δεν είναι υπάλληλοι και ούτε μπορούν να είναι στην διάθεση μας όποτε τους έχουμε ανάγκη. Ο Δήμος έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό και για να γίνει σωστά η δουλειά μας και να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτά που πρέπει στον πολίτη.

Από την στιγμή που ο Δήμος δεν έχει πόρους, χρειάζεται κρατική επιχορήγηση για να διεκδικήσει θέσεις εργασίας και προς σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε την κυβέρνηση».