Oι αιμορροΪδες είναι μια πάθηση των φλεβών στην περιοχή του πρωκτού, που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Όταν λέμε ότι υποφέρουμε από αιμορροΐδες, εννοούμε ότι υποφέρουμε από αιμορροϊδοπάθεια, γιατί αιμορροΐδες έχουμε όλοι.

Tο πρόβλημα ξεκινάει όταν οι φλέβες που υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού διογκώνονται, δημιουργώντας τοπική φλεγμονή. H φλεγμονή αυτή προκαλεί δυσφορία και αιμορραγία κατά την αφόδευση.
Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να αποφύγει κανείς ή να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων. Το οnmed τους συγκέντρωσε παρακάτω:

Φυτικές ίνες
Η προσθήκη φυτικών ινών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος πρόληψης της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων, ωστόσο θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωσή τους γιατί διαφορετικά μπορεί να υποφέρετε από πρηξίματα και αέρια. Άφθονες φυτικές ίνες υπάρχουν στα λαχανικά και τα φρούτα, κυρίως αυτά που τρώγονται με τη φλούδα, στα ζυμαρικά, το ρύζι και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Πίνετε άφθονο νερό
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου, είναι απαραίτητη. Για να συμβεί αυτό, υπολογίστε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα υγρά μέσα στην ημέρα (νερό, χυμούς φρούτων, σούπες κ.λπ.). Το νερό «φουσκώνει» τις φυτικές ίνες και δίνει όγκο και υγρασία στα κόπρανα, βοηθώντας στην εύκολη και ανώδυνη αποβολή τους.

Πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα
Ένας τρόπος να αποφύγει κανείς τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες που συχνά τη συνοδεύουν είναι να επισκέπτεται την τουαλέτα σταθερά την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη κι αν τις πρώτες φορές δεν νιώθει την ανάγκη. Αποφύγετε όμως την υπερβολική πίεση, γιατί μπορεί το αποτέλεσμα να είναι το αντίθετο από το επιθυμητό.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
Η φυσική δραστηριότητα ευνοεί την κινητικότητα του εντέρου και ανακουφίζει από το φούσκωμα και το πρήξιμο της κοιλιάς. Επιπλέον, η άσκηση συμβάλλει στη διαχείριση του άγχους το οποίο είναι ένας ακόμη παράγοντας δυσκοιλιότητας.