Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα εμφανιστεί ο Πατρινής καταγωγής πιανίστας και μουσικός Σταύρος Γασπαράτος των Γύρω – Γύρω.

Η εμφάνιση του θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την Τετάρτη και την Πέμπτη στις 10 και 11 Ιουνίου. Πρόκειται για το νέο μουσικό project του, «Expanded piano»,  που πρωτοπαρουσιάστηκε το περασμένο φθινόπωρο στην Νέα Υόρκη μετά από ανάθεση του Κέντρου Τέχνης EMPAC (Experimental Media And Performing Arts Centre) Troy.

To όλο project εμπνέεται από την ιδέα του μηχανικά προετοιμασμένου πιάνου που έγινε ευρέως γνωστή από τα έργα του John Cage και σε βοηθάει να μπεις μέσα στο έργο και στη μουσική, έχοντας την αίσθηση ότι περιτριγυρίζεσαι από νότες και μελωδίες.  

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το culturenow στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη ο Πατρινός πιανίστας θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή το φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και σίγουρα μια ακουστική εμπειρία που δεν δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουμε συχνά.   

«Μετά την πρόταση που έκανα στο EMPAC για το «Expanded Piano» ακολούθησε δουλειά δυόμιση μηνών περίπου εκεί, όπου αρχικά πειραματίστηκα με τα τεχνικά της εγκατάστασης και στην συνέχεια, αφού γράφτηκε το μουσικό υλικό, με της πρόβες και τελικά την παρουσίαση του εκεί.

Το να δουλεύω ένα πρότζεκτ σε αυτές τις συνθήκες και εξολοκλήρου σε ένα νέο περιβάλλον ήταν τρομερή εμπειρία. Αναγκάστηκα να μάθω πάρα πολλά για να πραγματοποιήσω αυτή την δουλειά, και να “τεστάρω” τον εαυτό μου σε εντελώς νέες συνθήκες. Ήταν μια περίοδος που με άλλαξε πολύ και που την είχα πολύ ανάγκη.

Στο “Expanded Piano” ο χώρος και η τοποθέτηση του ήχου σε αυτόν είναι μεγάλο μέρος της σύνθεσης. Έτσι για την παρουσίαση του στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο, θα ξανασχεδιαστεί εντελώς. Και πάνω σε αυτόν το νέο σχεδιασμό σκοπεύω να στηρίξω τις επόμενες παρουσιάσεις του project μετά την κυκλοφορία του στην Βερολινέζικη Ad Noiseam τον Ιούνιο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πατρινός μουσικός στην δημοσιογράφο Μαριάννα Παπάκη.


"Expanded Piano" concert - installation by Stavros Gasparatos