Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διοργάνωση έκθεσης που προετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί αυτό το φθινόπωρο για τον Πάνο Φειδάκη, τον σπουδαίο ζωγράφο με καταγωγή από το Αίγιο, ο οποίος έφυγε τραγικά και πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του αξιόλογο έργο.

Η Αιγιάλεια αποτέλεσε για τον Φειδάκη μεγάλη πηγή έμπνευσης, καθώς είναι γνωστό πως απεικόνισε σε έργα του την πόλη και τα τοπία της όπως κανένας άλλος ζωγράφος στα νεότερα χρόνια και τα ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού με τις εκθέσεις του.

Με αφορμή λοιπόν την αναδρομική έκθεση που προγραμματίζεται στην πόλη μας, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. απευθύνει κάλεσμα σε όποιον γνώριζε τον Πάνο Φειδάκη ή έχει στην κατοχή του έργα του, να έρθει σε επικοινωνία με τα γραφεία της ΔΗΚΕΠΑ (υπ’ όψιν κας Χαριτωνίδου).

Η συμβολή των συμπολιτών και των φίλων του Πάνου Φειδάκη -και βεβαίως η συνεισφορά και βοήθεια της οικογένειάς του- θα αποτελέσουν τον κυριότερο κορμό για μια όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη προβολή του έργου του. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΦΕΙΔΑΚΗ 

Ο Πάνος Φειδάκης γεννήθηκε το 1956 στο Αίγιο. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1976-1981) με καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη, τον Γιώργο Μαυροΐδη και τον Δημήτρη Μυταρά. Ζωγράφισε πορτρέτα, γυμνά, τοπία, νεκρές φύσεις και αρκετές μεγάλες συνθέσεις, κινούμενος πάντα στο πλαίσιο της παραστατικής ζωγραφικής. Aπό τη δεκαετία του ʼ90 και μετά μπαίνουν στα έργα του οι ζωηρές αποχρώσεις, εντάσσει το κόκκινο του καδμίου και το πράσινο του σμαραγδιού. Παρότι σταδιακά προσθέτει στις συνθέσεις του λευκά και μπλε χρώματα, τα οποία αφήνει ως φόντο από την προετοιμασία του τελάρου του, παρέμεινε πάντα πιστός στην απλότητα της τεχνικής και στην αναγκαιότητα της άμεσης ζωγραφικής πράξης. Γιʼ αυτό, άλλωστε, τα έργα του απέπνεαν πάντα μια βαθιά αίσθηση τρυφερότητας για τον κόσμο που μετέφερε στο τελάρο του. O χώρος και το φως καθορίζουν απόλυτα τις σχέσεις που ο ίδιος ήθελε να αναπτύξει στις συνθέσεις του. Αξιόλογη επιτυχία του Πάνου Φειδάκη, ήταν το 2003 η βράβευσή του με πρώτο βραβείο, στον διαγωνισμό του «Αττικό Μετρό Α.Ε.», για την αισθητική βελτίωση του Σταθμού του «Μεγάρου Μουσικής» της Αθήνας με το έργο “Μπαμπουζίνες” που αποτελείται από ψηφιδωτή απεικόνιση πουλιών πάνω σε σύρματα. Την ίδια χρονιά, ο Πάνος Φειδάκης έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στον καλλιτεχνικό χώρο.