Είναι ο δρόμος των δικηγόρων και του νομικού κόσμου της Πάτρας.

Εκεί ή κοντά εκεί έχουν τα γραφεία τους οι δικηγόροι, ενώ στα καφέ του συγκεντρώνονται άτομα από τον δικηγορικό και νομικό κόσμο της Πάτρας.

Στο Μέγαρο Πραπόπουλου δίνουν το ραντεβού τους με τους πελάτες τους για συζητήσουν σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον από ότι στο γραφείο τους για τις υποθέσεις τους, ενώ στο κτίριο αυτό στεγάζονται ή τουλάχιστον στεγαζόταν γραφεία και εμπορικά καταστήματα.

Η Φιλοποίμενος, γιατί για αυτήν μιλάμε τόση ώρα, είναι άλλωστε κοντά στα δικαστήρια της Πάτρας και στο Δικαστικό Μέγαρο της Γούναρη. Είναι ο πρώτος κάθετος δρόμος μετά την Γούναρη προς το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το όνομα της το έχει πάρει από τον στρατηγό και πολιτικό της Αχαϊκής Συμπολιτείας, τον Φιλοποίμην, έναν ηγέτη που σύμφωνα με τους ιστορικούς είχε μεγάλα χαρίσματα, αλλά αδικήθηκε από την εποχή που έζησε, καθώς στα χρόνια του η Ελλάδα βρίσκονταν στην παρακμή της, με την ηγεμονία της ιμπεριαλιστικής Ρώμης να ετοιμάζεται να απλώσει τις κατακτήσεις της.

Η Φιλοποίμενος, στην σύγχρονη Πάτρα, είναι ένας δρόμος που εκτός από δικηγόρους και γραφεία, συναντά κανείς όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τοπική κοινωνία στην εποχή μας.


Σήμερα θα βρεις αρκετά κλειστά εμπορικά καταστήματα, αρκετά νεοκλασικά κτίρια, άλλα εγκαταλειμμένα και άλλα προσφάτως ανακαινισμένα, ενώ συναντάς αρκετά ιδιωτικά πάρκινγκ, με δεκάδες Πατρινούς να τα αφήνουν εκεί για να γλιτώσουν την κίνηση του κέντρου και την ταλαιπωρία για να βρουν μία θέση για να παρκάρουν.

Στην Φιλοποίμενος βρίσκονται άλλωστε τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, ενώ εκεί υπάρχουν ακόμα τα γραφεία μιας εκ των ιστορικότερων εφημερίδων της πόλης, του «Ημερήσιου Κήρυξ» που εδώ και ορισμένα χρόνια έχει σταματήσει την κυκλοφορία του.

Ένα πρωινό λοιπόν πήγαμε μία βόλτα στην Φιλοποίμενος και αποτυπώσαμε κάποια στοιχεία από την καθημερινή ζωή της οδού στην φωτογραφική μηχανή.



Τα γραφεία του "Κήρυκα" και το βιβλιοπωλείο της Εκκλησίας


Νεοκλασική αρχιτεκτονική και στη Φιλοποίμενος