Τη δημιουργία στρώματος λίπους στην περιοχή της μέσης ευνοεί η ηχορύπανση (μαζί με τα γλυκά, τα αλκοολούχα ποτά και τα αναψυκτικά) σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα που συνδέει τον περιβαλλοντικό θόρυβο με την κοιλιακή παχυσαρκία. Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Δρ Γκόραν Περσάγκεν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους. Σχεδόν δύο στους τρεις ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν εκτεθεί συστηματικά σε θόρυβο από την κίνηση οχημάτων έντασης τουλάχιστον 45 Ντεσιμπέλ (dB), ένας στους πέντε περίπου σε θόρυβο αεροπλάνων, ενώ ένας στους 20 σε θόρυβο τρένων ίδιας έντασης. Συνολικά, το 54% είχαν εκτεθεί σε μία πηγή θορύβου, το 15% σε δύο, ενώ το 2% και στις τρεις πηγές. Η ανάλυση δεν έδειξε συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα ηχορύπανσης και τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI).

Ωστόσο, οι ερευνητές εντόπισαν ότι υπάρχει στατιστική σχέση ανάμεσα στην ηχορύπανση από την κίνηση των αυτοκινήτων στο δρόμο και στην περιφέρεια της μέσης, με μια αύξηση 0,21 εκατοστών για κάθε επιπλέον 5dB θορύβου, εύρημα που αφορά κυρίως στις γυναίκες. Ο θόρυβος από τα οχήματα σχετιζόταν επίσης με μια αύξηση της αναλογίας μέσης/ισχίων κατά 0,16 εκατοστά για κάθε επιπλέον 5 dB θορύβου, πράγμα που ίσχυε κυρίως για τους άνδρες. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η συσχέτιση με τον θόρυβο των αεροπλάνων, που φάνηκε να έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην περίμετρο της μέσης.


Η επίπτωση ήταν σωρευτική. Δηλαδή, περισσότερες πηγές ηχορύπανσης συνδυάζονται με αυξημένη πιθανότητα κοιλιακής παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος για μεγαλύτερη περίμετρο μέσης αύξανε από 25% για όσους εκτέθηκαν σε μόνο μια πηγή θορύβου σε σχεδόν 50% για όσους εκτέθηκαν και στις τρεις πηγές θορύβου, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και τρένα. Όσον αφορά στην ηλικία, η συσχέτιση ισχύει για άτομα άτομα κάτω των 60 ετών. Το στρες, που μπορεί να προκληθεί από τον ανήσυχο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζει τον μεταβολισμό του οργανισμού. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ηχορύπανση προκαλεί άγχος στον οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ουσίας που σε υψηλά επίπεδα ευνοεί την εναπόθεση λίπους κυρίως γύρω από τη μέση.

Ένας εκ των ερευνητών, ο καθηγητής Περσάγκεν δήλωσε στον βρετανικό “The Independent” ότι “η αυξημένη περιφέρεια της μέσης (ή κεντρική παχυσαρκία) αποτελεί έναν βασικό παράγοντα που συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 και μια σειρά καρδιαγγειακές παθήσεις”. “Επομένως, οι προεκτάσεις των ευρημάτων για τη δημόσια υγεία είναι δυνητικά σημαντικές δεδομένης της αυξανόμενης και διευρυνόμενης έκθεσης στον θόρυβο της κίνησης των αυτοκινήτων” πρόσθεσε. Επίσης ο θόρυβος επηρεάζει τις μεταβολικές και καρδιαγγειακές λειτουργίες, ιδίως εξαιτίας διαταραχής του ύπνου, πράγμα που επιδρά στην όρεξη. Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine.