Οδός Μεσολογγίου, στην Πάτρα. Κάποτε θεωρείτο ένας από τους δρόμους της πόλης όπου ζούσε η υψηλή κοινωνία της αχαϊκής πρωτεύουσας, η οικονομικά εύρωστη τάξη της Πάτρας, των εμπόρων και των σταφιδοπαραγωγών που ανθούσαν οικονομικά.

Εκεί έκτιζαν τα αρχοντικά τους και για τον λόγο αυτό η Μεσολογγίου ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες γεμάτη από νεοκλασικά κτίρια, από το ύψος της Τριών Ναυάρχων και την Αθανασίου Διάκου, έως και μετά τον Απόστολο Παύλο και το Σκαγιουπόλειο.

Πλέον τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν, καθώς έχουν κατεδαφιστεί για να φτιαχτούν στην θέση τους πολυκατοικίες. Υπάρχουν όμως ορισμένα που κατάφεραν και σώθηκαν από την μανία της ανέγερσης πολυκατοικιών και παραμένουν εκεί για να δώσουν με την παρουσία τους μία γεύση από την αρχιτεκτονική ομορφιά που είχε αυτή η οδός.

Είπαμε να κάνουμε μία βόλτα το βράδυ στην συγκεκριμένη οδό, τις νυχτερινές ώρες, όπου η μαγεία της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, μοιάζει να υφαίνεται με το σκοτάδι και την λάμψη του φεγγαριού.


Η Μεσολογγίου πλέον είναι μία πυκνοκατοικημένη οδός, με την μία πολυκατοικία να είναι δίπλα στην άλλη, με δεκάδες διαμερίσματα μαζί, όμως τα νεοκλασικά της, τα περισσότερα από τα οποία είναι σε καλή κατάσταση και κατοικούνται, έχοντας ανακαινιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, θα παραμείνουν το σήμα κατατεθέν της.

Τουλάχιστον για αυτούς που αρέσκονται στο να μαθαίνουν πράγματα για την ιστορία της πόλης τους.