Όλα αυτά υπάρχουν βέβαια μόνον στο μυαλό συγγραφέων όπως οι K.W.Jetter, James Blayolck ή ο Tim Powers, αν και το φυσικό περιβάλλον του κόσμου που περιγράφεται, ανήκει στη Βικτοριανή Εποχή, μαζί με τον Ιούλιο Βερν (από τη Γη στη Σελήνη), τον Hugo Gernsback ή και τον Η.G. Wells (Ο Πόλεμος των Κόσμων).

Το έργο αυτών επηρέασε πολλούς άλλους συγγραφείς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες, καταλήγοντας να δημιουργήσει μια ολόκληρη παραφυάδα αισθητικής, μια παρακουλτούρα που λατρεύεται σε ένα μετα-αποκαλυτικό μέλλον, ή σε κάποιο παράλληλο σύμπαν της Βικτοριανής βιομηχανικής επανάστασης (~1850).

Προϊόν γόνιμης φαντασίας αλλά απόλυτα πραγματικά και σύγχρονη είναι η εντυπωσιακά μεταλλαγμένη βέσπα που παρουσιάζουμε, παρότι εύκολα θα πρωταγωνιστούσε στα έργα των πατέρων της επιστημονικής φαντασίας.

Οι Vespa αποτελούν ένα ορόσημο στο δίτροχο κόσμο και σαν τέτοια, επιλέχθηκε από την Pulsar Projects για να μετασχηματιστεί σε Gurdian (Φύλαξ), φόρο τιμής στην κουλτούρα Steampunk αλλά και εντυπωσιακό μεγαλούργημα.

Είναι δημιουργία του έλληνα γλύπτη Χρήστου Κοφίτη (Cris Cofitis όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό) που είχε εμπνευστεί και δημιουργήσει στο παρελθόν εντυπωσιακά custom δίτροχα όπως η Χίμαιρα (Chimera), η Μάστιγα (Mastiga), η Μάγκνα και το Σιδερένιο Άλογο, άλλη μία μετάλλαξη του θέματος Vespa.

Δουλεύοντας με απίστευτη προσοχή και επιμονή στη λέπτομέρεια, ο Κοφίτης κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίτροχο γλυπτό.

Εντυπωσιάζει επίσης η ικανότητά του να διατηρήσει ζωντανά όλα τα βασικά αισθητικά θεμέλια της Βέσπα, παρά τις εκτεταμένες αλλαγές.

Δεν υπάρχει ίσως ούτε τετραγωνικό εκατοστό του «μεταλλικού» αμαξώματος που δεν έχει αλλαχτεί. Κι όμως! Κανείς δεν θα αμφέβαλλε ούτε στιγμή πως κάτι τέτοιο θα σχεδίαζε ο πατέρας των Βέσπα Corradino D'Ascanio, αν ζούσε σε ένα Steampunk σύμπαν.

Δείτε ένα Photo Compilation του έργου... και την συνέντευξη του Κοφίτη σχετικά με τη Χίμαιρα, ένα προγενέστερο έργο, εμπνευσμένο από το τέρας της ελληνικής μυθολογίας. Μπρρρ…