Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν οικονομικοί μετανάστες στα εγκαταλελειμμένα κτίρια των πρώην εργοστασίων της Πάτρας, δίχως να έχουν φαγητό, χρήματα και ένα κατάλυμα που να τους επιτρέπει να ζήσουν.

Σύμφωνα με την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων των Προσφύγων – Μεταναστών αυτή τη στιγμή ζούνε στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Ακτής Δυμαίων γύρω στους 170 με 200 μετανάστες.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν να φάνε για μέρες, δεν έχουν να πλυθούν και φυσικά τα καταλύματα στα οποία στοιβάζονται δεν είναι σε θέση να τους εξασφαλίσουν ακόμα και τις στοιχειώδεις συνθήκες ζωής.

Ορισμένοι από αυτούς κοιμούνται ακόμα και στους δρόμους, ζητιανεύουν στα φανάρια για να βρουν χρήματα για να φάνε, ενώ όσο περνάνε οι μέρες και βλέποντας ότι η ελπίδα που τους είχαν υποσχεθεί τα κυκλώματα διακίνησης που τους έφεραν στην Πάτρα, με την υπόσχεση ότι θα περάσουν προς την Ιταλία, δεν γίνεται στην πράξη, τόσο τους κυριεύει η απογοήτευση.

Μαζί με όλα αυτά, τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, έχουν να αντιμετωπίσουν τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές της Πάτρας που έχοντας εντολή να μην τους αφήσουν να περάσουν στην Ιταλία και να μπουν σε κάποιο φορτηγό ή πλοίο, πολλές φορές είναι βίαιοι απέναντι τους.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες αλλοδαπών που έχουν γίνει στην Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων – Μεταναστών η αυτοκτονία του 20χρονου πρόσφυγα που έδωσε τέλος στην ζωή του, συνδέεται όχι μόνο με τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, αλλά και με κρούσματα βίας που δέχονται από ένστολους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα πάντα με την καταγγελία που έχει γίνει στην Κίνηση ο νεαρός προτού αυτοκτονήσει είχε προσπαθήσει να φύγει μέσω καραβιού Πάτρας – Ιταλίας, χωρίς όμως να τα καταφέρει, πέφτοντας θύμα βίας από ένστολους, που θέλησαν να τον εμποδίσουν…