Την Παρασκευή 24/4/2015 αντιπροσωπεία από Το ΠΟΤΑΜΙ Πάτρας συναντήθηκε με τον λιμενάρχη, Πλοίαρχο Τρύφων Κοροντζή προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν θέματα επικαιρότητας στα πλαίσια των προγραμματισμένων επαφών του Κινήματος με τοπικούς φορείς.

Ο κος Πλοίαρχος μας ενημέρωσε για το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται από το Λιμεναρχείο κάτι το οποίο φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία συλλήψεων και κατασχέσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε για το πρώτο τρίμηνο του 2015, έγιναν 153 σχηματισθέντες δικογραφίες για αδικήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου, 107 συλλήψης για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και 61 συλλήψεις λόγω μη ύπαρξης ταξιδιωτικών εγγράφων κ.α.

Το ΠΟΤΑΜΙ διά των αντιπροσώπων του επέμεινε πως επιπλέον βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο Λιμεναρχείο Πατρών αφού αποτελεί την κύρια Πύλη εξόδου των Μεταναστών προς την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή τόνισε πώς πρέπει να παρασχεθεί από τη πολιτεία κάθε μέσο δυνατό από άποψη δυναμικού αλλά και εξοπλισμού για τη διευκόλυνση του έργου του Λιμενικού Πατρών.

Συγκεκριμένα στο θέμα των Λαθρομεταναστών το ΠΟΤΑΜΙ Πάτρας περνάει στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Και ενώ η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά πιάνεται απροετοίμαστη στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πολιτική και δίχως ‘γνώση’ των πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου, επιλέγει να αφήσει τα σύνορα ανοιχτά προς τους δουλέμπορους δίνοντας ένα σαφές μήνυμα, πως στην Ελλάδα του 2015, στην Ελλάδα της Ε.Ε., υπάρχει χώρος για περαιτέρω κλιμάκωση του φαινομένου της εκμετάλλευσης ονείρων και ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, δίνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα εγχώρια κυκλώματα μεσαζόντων πως μπορούν και αυτά με τη σειρά τους να διεκδικήσουν το δικό τους κομμάτι από την πίτα της δουλεμπορίας.

Αφού λοιπόν η νησιωτική Ελλάδα είναι πραγματικά δύσκολο να περιφρουρηθεί από την είσοδο λαθρομεταναστών και προσφύγων και η μέχρι στιγμής πραγματικότητα είναι πως η εισροή είναι αθρόα,  υποχρεούμαστε να θυμίσουμε στην Κυβέρνηση πως η Χώρα μας διαθέτει μόλις δύο σημεία εξόδου προς την υπόλοιπη Ευρώπη, το Λιμάνι της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας (και φυσικά την εξαφάνιση εσχάτως).

Δεν είναι αργά για την Κυβέρνηση να δώσει ένα σαφές μήνυμα, όχι μόνο προς τους Εταίρους μας, αλλά και προς όλα τα κυκλώματα δουλεμπορίας εγχώρια και μη πως η Ελλάδα είναι παρούσα στην αντιμετώπιση του φαινομένου, πως έχει σχέδιο και τη βούληση να το υλοποιήσει.   

Αυτό μπορεί να το επιτευχθεί αξιοποιώντας μερικές απλές προτάσεις όσον αφορά τα δύο προαναφερθέντα σημεία εξόδου:

-Με την αύξηση στον αριθμο του ανθρώπινου δυναμικού στα δύο αυτά λιμάνια μας.

-Με την ενίσχυση, περιφρούρηση και αστυνόμευσης των περιοχών γύρω από τα λιμάνια.

- Με τον εξοπλισμό των Λιμενικών Αρχών με μηχανές, αυτοκίνητα, σκάφη και  ανιχνευτές ακτινών X (πύλη αν είναι δυνατόν) έτσι ώστε ο έλεγχος των φορτηγών να γίνεται γρηγορότερα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.

- Άμεση αποκατάσταση του πλωτού επιχειρησιακού σκάφους του Λιμεναρχείου Πατρών.

- Τέλος με την υιοθέτηση μιας διαφημιστικής – ενημερωτικής καμπάνιας από τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης (παράδειγμα Αυστραλίας) για την σθεναρή εφαρμογή όλων των παραπάνω δίνοντας ένα σαφές μήνυμα, πως από το Λιμάνι της Πάτρας αλλά και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο δρόμος προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι κλειστός.

Στο σημείο αυτό να κάνουμε την παρατήρηση ότι η «έξοδος» των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη αρχίζει να γίνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από τις παραλίες της Αχαΐας, Ηλείας και Αιτ/νιας οπότε γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη ενίσχυσης των λιμενικών αρχών που επιτηρούν το Ιόνιο.

Τα παραπάνω, μαζί με τις 11 Προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει στη δημοσιότητα και στην Κυβέρνηση, το ΠΟΤΑΜΙ, θα δώσουν το στίγμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως μπορούμε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης ενώ την ίδια στιγμή θα δοθεί ένα σαφές μήνυμα στους δουλέμπορους πως η Ελλάδα δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών».

Επιπλέον, η Κυβέρνηση προλαμβάνει τη συγκέντρωση μεταναστών σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα, περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση ήδη εδώ και πολλά χρόνια.

Το ΠΟΤΑΜΙ συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο των μεταρρυθμίσεων με λύσεις και προτάσεις δείχνοντας έμπρακτα πως σε κάθε τι «καλό» για αυτό τον τόπο θα είμαστε εκεί!».