Η 28η Απριλίου Ημέρα τιμής και μνήμης των εργατών όπου έχουν χάσει τη ζωή τους από τα εργατικά ατυχήματα. Την ημερομηνία αυτή το 1914 ψηφίστηκε από την Καναδική Βουλή ο Νόμος για την αποζημίωση των εργαζομένων από τα εργατικά ατυχήματα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) καθιέρωσε την 28η Απριλίου «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ:

  • 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

  • Τα εργατικά ατυχήματα υπολογίζονται σε 270.000.000 και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.

  • 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες (100.000 από άσβεστο).

  • Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα και 6.000 κάθε ημέρα.

  • Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Η εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από ότι οι πόλεμοι.

Επισημαίνουμε δε ότι η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, η συνεργασία εργοδότη, τεχνικού ασφαλείας, ιατρού εργασίας και εργαζομένου πρέπει να είναι δεδομένη.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας Απαιτεί περισσότερους ελέγχους από το ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις, γιατί μετράμε καθημερινά εργατικά ατυχήματα, ιδιαίτερα στα εργοτάξια από τα 12ωρα, όπου υποχρεούνται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

Οι επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων και εξουθενώνουν τους εργαζόμενους πρέπει να καταγγέλλονται, γιατί στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές.