Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τον Ηγούμενο της Ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας, τον Εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, το Βοηθό Δημάρχου Νίκο Μαγκαφά και μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, υποδέχθηκε, σήμερα, Τετάρτη 1η Απριλίου στα Καλάβρυτα, στο μαρτυρικό Τόπο Θυσίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στη Ράχη του Καππή, τους πλοιάρχους, τους αξιωματικούς και τους ναύτες του Ρωσικού ιστιοφόρου πλοίου “Κρουζενστέρν”, που πραγματοποιούν επίσκεψη στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων και στα ιστορικά μοναστήρια του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας.

Στη σύντομη ομιλία του, προς τη Ρωσική ναυτική αποστολή, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, αναφέρθηκε, στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τον Ελληνικό και το Ρωσικό λαό και ιδιαίτερα τα Καλάβρυτα με τη Ρωσία, τα Καλάβρυτα, όπου, στον τόπο τους και στην Αγία Λαύρα, φυλάσσεται η τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου, που αποτελεί τον Άγιο, που τιμάται ιδιαίτερα, στη Ρωσία.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων αναφέρθηκε και στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα της 13-12-1943, εξαίροντας ιδιαίτερα την παρουσία των Ρώσων αξιωματικών και ναυτών και την τιμητική κατάθεση στεφάνων που πραγματοποίησαν, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού, στον Τόπο της Καλαβρυτινής θυσίας.

Αναφέρθηκε ακόμη, στα δεινά και τις καταστροφές που προξένησε στην ανθρωπότητα ο Γερμανικός ναζισμός, κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα οποία, βίωσαν, με τον δραματικότερο τρόπο, τα μαρτυρικά Καλάβρυτα και γι’ αυτό, σήμερα, είναι ανάγκη, να διατηρείται ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος για να διδασκόμαστε και να αποτρέπουμε, παρόμοιες, καταστροφές και τραγωδίες.


Και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κατέληξε λέγοντας, ότι 72 χρόνια μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τα μαρτυρικά Καλάβρυτα έχουν αναδειχθεί σε μια πόλη σεβασμού και διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών και στέλνει παντού στον κόσμο, τα διαχρονικά μηνύματα:

Ποτέ πια πόλεμος, Ειρήνη, ποτέ πια ναζισμός, φασισμός και κάθε μορφής ολοκληρωτισμός, Ειρήνη, Φιλία, συναδέλφωση των λαών, πρόοδος, ανάπτυξη και ευημερία για τους πολίτες μας και κυρίως για τους νέους μας. Στο τέλος ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, έδωσε, από ένα αναμνηστικό τουριστικό και ιστορικό οδηγό – λεύκωμα σε όλους τους αξιωματικούς και τους ναύτες του «Κρουζενστέρν».