Ερώτηση στην Βουλή για τις καταστροφές σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του κέντρου της Αθήνας υπέβαλαν οι βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας).

Όπως ανέφεραν στην ερώτηση τους «η προστασία του δημόσιου χώρου αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, τα ιστορικά κτίρια, οι ναοί, και τα μνημεία, συνθέτουν και αποτυπώνουν την ιστορία της πόλης των Αθηνών. Γι’ αυτό, δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο εκτόνωσης του όποιου θυμού μειοψηφικών ομάδων, ενώ την ίδια στιγμή τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να παραμένουν απαθή και αμέτοχα.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της και εξασφαλίσει το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον δημόσιο χώρο».  Όπως τονίσουν οι δύο βουλευτές στο κείμενο της ερώτησης τους το τελευταίο χρονικό διάστημα   παρατηρείται έξαρση σε περιστατικά καταστροφών σε ιστορικά κτίρια και πολιτιστικά μνημεία στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά το γκράφιτι κατά μήκος του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου, καταστροφές υπέστησαν ο ιερός ναός της Παναγίας Καπνικαρέας στην Ερμού και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακόμα άγνωστοι αποκεφάλισαν το άγαλμα της ηθοποιού Κυβέλης και έβαψαν με σπρέι το άγαλμα του ποιητή Κωστή Παλαμά και την προτομή του Γρηγορίου Ξενόπουλου, έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων», ενώ υπογραμμίζουν «τα αρμόδια όργανα της πολιτείας δεν μπορεί να μένουν απαθή και αμέτοχα μπροστά στη συνεχιζόμενη αισθητική υποβάθμιση».