Ενα από τα πιο αναγνωρίσιμα συνθήματα μάρκετινγκ του κόσμου είναι εμπνευσμένο από τα τελευταία λόγια ενός διαβόητου δολοφόνου.

Ο λόγος για το "Just Do It", της Nike η οποία τη δεκαετία του 1980 ενεπλάκη σε έναν "πόλεμο" με την αντίπαλη εταιρεία, τη Reebok για το ποια θα «ελέγχει» την αγορά αθλητικών υποδημάτων. Dan Wieden, συν-ιδρυτής του διαφημιστικής εταιρείας Wieden + Kennedy, είπε ότι είχε μια αναλαμπή καθώς σκεφτόταν την ιστορία του καταδικασμένου δολοφόνου Gary Gilmore.

Ο Gilmore καταδικάστηκε σε θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα μετά τη δολοφονία δύο ανδρών στη Γιούτα το 1976 και εκτελέστηκε το 1977. Την ημέρα της εκτέλεσής του, φέρεται να είπε στους αξιωματικούς της αστυνομίας τη φράση "Let’s do it", δηλαδή ας το κάνουμε.

Η ατάκα "κόλλησε" στο μυαλό του Wieden που δήλωσε στο περιοδικό Dezeen: "Για κάποιο διαβολικό λόγο, σκέφτηκα τον Gary Gilmore", λέει ο διαφημιστής. "Δε μου άρεσε το 'let’s’ και το άλλαξα, γιατί ειδάλλως θα έπρεπε να του αποδώσω τα εύσημα», συμπλήρωσε. Το σλόγκαν "Just Do It" βγήκε στην αγορά το 1988.


NIKE: WALT STACK (1988)