Ο ναός της Πάτρας που έχει συνδέσει το όνομα του με την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 είναι αυτός του Αγίου Δημητρίου, στην άνω πόλη.

Εκεί ήταν που έπεσαν οι πρώτες ντουφεκιές των Ελλήνων ενάντια των Τούρκων κατακτητών και από εκεί ξεκίνησε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός για να πάει στην πλατεία της 25ης Μαρτίου και να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης. 

Η Πάτρα, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδος που επαναστάτησε κατά του οθωμανικού ζυγού και σύμφωνα με το Ιστορικό Λεξικό του Κώστα Τριανταφύλλου, αυτή είχε και τον πρώτο νεκρό της Επανάστασης του 1821. Ο λόγος για τον Αδαμάντιο Παπαδιαμαντόπουλο, που το απόγευμα της 21ης Μαρτίου έπεσε νεκρός από πυρά των Τούρκων. 


Από το σπίτι της γνωστής εμπορικής και πλούσιας οικογένειας Παπαδιαμαντόπουλου που βρισκόταν, σύμφωνα πάντα με το Ιστορικό Λεξικό του Τριανταφύλλου "προ της προσόψεως του Αγίου Δημητρίου", ξεκίνησε ο ξεσηκωμός των Πατρινών, με τους κατακτητές να κάνουν επίθεση και στη συνέχεια να καίνε τόσο αυτή την οικία, όσο και τα υπόλοιπα σπίτια της Πάτρας, κυρίως στην άνω πόλη, όπου χτυπούσε και ο ρυθμός της αγοράς και του εμπορίου.

Πίσω από τον Άγιο Δημήτριο έμενε και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ' , σε ένα σπίτι που υπάρχει ακόμα πίσω από τον ναό, στην επισκοπική κατοικία, καθώς ο παλαιός ναός του Αγίου Δημητρίου αναφέρεται στα χρόνια της Επανάστασης ως ο Μητροπολιτικός Ναός της Πάτρας.


Ο παλαιός ναός του Αγίου Δημητρίου υπήρχε από τα μισά του 17ου αιώνα, αφού σε αυτόν αναφέρονται ιστορικές πηγές, ενώ ο σύγχρονος ναός του Αγίου Δημητρίου που φτιάχτηκε σε απόσταση 8 με 10 μέτρα από τον παλιό, εγκαινιάστηκε, σύμφωνα πάντα με το Ιστορικό Λεξικό των Πατρών, στις 16 Μαρτίου του 1880.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αντέξει σεισμούς, ενώ το πάρκο που περιβάλλεται γύρω από αυτόν αποτελεί ένα χώρο ανάπαυλας και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της άνω πόλης. Δεσπόζει σε όλη την περιοχή της άνω πόλης για την ιστορία του, ενώ διαθέτει και ένα από τα πιο ψηλά καμπαναριά.

Πίσω από τον ναό, υπάρχει μία παιδική χαρά - σε μάλλον κακή κατάσταση - και ένα μικρό πάρκο εκτός των ορίων του ναού, πίσω από την κατοικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, που θυμίζει την ιστορικότητα της περιοχής και του σημείου.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου, το Πάσχα φημίζεται για το έθιμο των σταμνών που σπάνε στην πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, με τους ιερείς και τους πιστούς να γεμίζουν το εσωτερικό του από ροδοπέταλα.