Η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη σωματική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Brigham Young, στην Γιούτα, ανέλυσαν συνδυαστικά τα στοιχεία 70 προγενέστερων μελετών, που διεξήχθησαν την περίοδο 1980-2014 σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια μεσήλικες και ηλικιωμένοι εθελοντές.

Όλες οι μελέτες είχαν διερευνήσει πως επηρεάζουν η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και/ή η εργένικη διαβίωση την μακροζωία, ενώ ο ένας στους τρεις εθελοντές αντιμετώπιζε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Όπως γράφουν οι ερευνητές του Brigham Young στην επιθεώρηση «Perspectives on Psychological Science», αν και τα ευρήματα των μελετών δεν απέδειξαν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, κατέδειξαν μία ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη μοναξιά και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Μάλιστα οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας δρα Τίμοθι Μπ. Σμιθ, υπολόγισαν ότι οι εθελοντές που ζούσαν μόνοι και δεν είχαν φίλους διέτρεχαν κατά 29% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ η αντίστοιχη αύξηση σε όσους ένιωθαν μόνοι παρότι είχαν φίλους και συγγενείς ήταν 26%.

Η συσχέτιση ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες, αλλά ισχυρότερη στους εθελοντές ηλικίας κάτω των 65 ετών, καθώς και σε όσους αντιμετώπιζαν το οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας.

«Ο κόσμος δεν συνηθίζει να σκέφτεται τους κοινωνικούς παράγοντες όταν μιλάει για την υγεία, αλλά ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η κοινωνική απομόνωση είναι πιο επικίνδυνη για την υγεία απ' ό,τι συνηθισμένα προβλήματα, όπως η καθιστική ζωή», είπε ο δρ Σμιθ.
Όσον αφορά το πώς θα μπορούσε η μοναξιά να πλήξει την υγεία, ο δρ Σμιθ εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις, όπως ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι ενθαρρύνει τις ανθυγιεινές συμπεριφορές.