Παρασκευή 13 Μαρτίου και στους Ιερούς Ναούς της Πάτρας πραγματοποιούνται οι Γ’ Χαιρετισμοί.

Αυτό που έχει κάνει εντύπωση από τις δύο πρώτες Ακολουθίες των Χαιρετισμών είναι η προσέλευση των πιστών και του κόσμου στις εκκλησίες της πόλης.

Κόσμος που παρακολουθεί με προσήλωση και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία. Ανάμεσα του και αρκετοί νέοι και νέες που δείχνουν ότι η νεολαία έχει επιστρέψει στην εκκλησία και κοντά στην θρησκεία.

Το όλο θέμα βέβαια με την προσέλευση του κόσμου στις εκκλησίες έχει να κάνει και με την ανάγκη των ανθρώπων για βοήθεια σε δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά εποχές, στρέφοντας το βλέμμα τους προς το Θεό. Άλλωστε ολοένα και αυξάνονται οι πιστοί που μιλούν συχνά στον πνευματικό τους, κάνοντας εξομολόγηση ή ακόμα και ακολουθώντας τη νηστεία όλη την σαρακοστή.

Θυμίζουμε ότι οι επόμενοι Χαιρετισμοί που θα γίνουν θα είναι στις 20 και 27 Μαρτίου. Σημειώνουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Οι Χαιρετισμοί είναι αφιερωμένοι στην Παναγία και έχουν να κάνουν με τον Ακάθιστο Ύμνο ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., μάλλον από τον Ρωμανό Μελωδό. Ο Ακάθιστος Ύμνος μιλάει για την Παναγία, της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.

Η σύγχρονη Ορθόδοξη Εκκλησία έχει κόψει τον Ύμνο σε τέσσερα κομμάτια, σε «στάσεις» και ψέλνει από ένα κάθε Παρασκευή. Την πέμπτη Παρασκευή της σαρακοστής λέγεται ολόκληρο το έργο.