Ο ψευδάργυρος είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη με το κρυολόγημα, καθώς εμποδίζει την αναπαραγωγή των ιών και παράλληλα αποτρέπει την προσκόλληση του ιού στη μεμβράνη ενός υγιούς κυττάρου.

Δείτε όπως αναφέρει το onmed τι πρέπει να προσέχετε όσον αφορά τη συχνότητα λήψης και την ιδανική δοσολογία ψευδαργύρου.

- Ο ψευδάργυρος βοηθά στην αντιμετώπιση, όχι στην πρόληψη, του κρυολογήματος

Η λήψη ψευδαργύρου συνιστάται εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ώστε να περιοριστεί η διάρκεια του κρυολογήματος. Σημαντικά οφέλη έχουν παρατηρηθεί από τη λήψη τουλάχιστον 75 mg ψευδαργύρου ημερησίως.

- Προτιμήστε τις παστίλιες

Ο ψευδάργυρος διατίθεται σε παστίλιες αλλά και σε μορφή σπρέι ή τζελ. Η πλέον ασφαλής μέθοδος λήψης είναι οι παστίλιες. Δεν πρέπει να δαγκώνουμε την παστίλια, καθώς αυτή πρέπει να διαλύεται αργά και σταδιακά για να είναι πιο αποτελεσματική.

- Περιεκτικότητα και δοσολογία

Μια παστίλια θα πρέπει να περιέχει 13-23 mg ψευδαργύρου για να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Το ανώτατο ασφαλές όριο λήψης ψευδαργύρου για τους ενήλικες είναι τα 40 mg την ημέρα, σε δόσεις που απέχουν μεταξύ τους κατά τρεις περίπου ώρες. Η υπερδοσολογία ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, πονοκέφαλο, υπνηλία, έντονη εφίδρωση, απώλεια μυϊκού συντονισμού κ.α.