Η πολυκατοικία είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αστικής δόμησης της Πάτρας, όπως είναι άλλωστε και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ειδικότερα εδώ στην Πάτρα, σε μία πόλη που χαρακτηριζόταν από τα πολλά νεοκλασικά κτίρια που είχε σε όλες της σχεδόν τις περιοχές και της συνοικίες, οι πολυκατοικίες από την δεκαετία του ’60 μετά ξεκίνησαν να έχουν ένα βασικό ρόλο στην σύγχρονη αστική δόμηση της πόλης.

Ολοένα και περισσότερα νεοκλασικά κτίρια, αλλά και χαγιάτια (στις πιο λαϊκές συνοικίες) γκρεμίζονταν για να κτιστούν στην θέση τους τα μεγάλα αυτά κτίρια όπου κατοικούσαν τόσοι άνθρωποι μαζί.

Έφτασε έτσι και η σύγχρονη αστική ζωή της Πάτρας, μετά την μεταπολίτευση ειδικότερα, να ταυτιστεί με το γκρίζο των πολυκατοικιών που την χαρακτήριζαν ως ένα αστικό κέντρο που συνεχώς εξαπλωνόταν και μεγάλων.

Και όμως υπάρχουν πολυκατοικίες και εδώ στην Πάτρα που μας βάζουν σε ένα άλλο mood, πιο χαρούμενο και πιο αισιόδοξο, βγάζοντας μας κάπως από την γκρίζα καθημερινότητα μας. Πολυκατοικίες με σχήματα κα ζωγραφιές που μπορεί να έχουμε συναντήσει πολλές φορές περπατώντας στους δρόμους της πόλης, χωρίς ωστόσο να έχουμε προσέξει.

Δύο από αυτές εντόπισε ο φακός του ερασιτέχνη φωτογράφου και γνωστού φίλου της Παναχαϊκής  Θεοφάνη Παπαγεωργίου στις διαδρομές που έκανε στην Πάτρα, ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Δείτε και σκεφτείτε…. Υπάρχουν τόσες ακόμη…