Άδειος και έρημος είναι εδώ και μερικές μέρες ο καταυλισμός των εργατών γης από το Μπαγκλαντές στη Νέα Μανωλάδα που μετά το αιματηρό επεισόδιο, τον Απρίλιο του 2013, είχε γίνει γνωστός σε… ολόκληρο τον πλανήτη. Πρώτοι, τους προηγούμενες μήνες, μην μπορώντας πλέον να βρουν δουλειά στην περιοχή, είχαν αποχωρήσει οι φερόμενοι ως εκπρόσωποι των αλλοδαπών εργατών, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Αθήνα. Η μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων φράουλας όμως φέτος, σε συνδυασμό με τους συνεχιζόμενους ελέγχους από την Αστυνομία και τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, αλλά και ο φόβος ενός νέου, «θερμού» επεισοδίου μετά το τέλος της δίκης για τα επεισόδια του Απριλίου του 2013 οδήγησε τους εργάτες του καταυλισμού να αναζητήσουν αλλού στέγη.


Σύμφωνα με το  patrisnews, μεγάλο μέρος των αλλοδαπών του καταυλισμού «μετακόμισε» σε άλλους καταυλισμούς και χώρους που διαμένουν συμπατριώτες τους μέσα στη Νέα Μανωλάδα, ενώ κάποιοι άλλοι, λιγότεροι σε αριθμό, έφυγαν για την Αθήνα ή για άλλες περιοχές της χώρας.

 Οι συνεχιζόμενοι ωστόσο έλεγχοι της Αστυνομίας και των οικονομικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη μείωση στην καλλιέργεια της φράουλας λόγω του ρωσικού εμπάργκο δεν «έδιωξε» μόνο τους εργάτες του «αιματοβαμμένου» καταυλισμού αλλά και εκατοντάδες ακόμα συμπατριώτες τους.


Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος αριθμός των αλλοδαπών εργατών από το Μπαγκλαντές δεν διαμένει πια στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας αλλά στο γειτονικό Λάππα Αχαΐας όπου έχουν ξεκινήσει σιγά – σιγά να δημιουργούν νέους καταυλισμούς, προκειμένου να «γλιτώνουν» τους συνεχιζόμενους ελέγχους και τις απελάσεις.

 Μεγάλο πάλι μέρος των αλλοδαπών εργατών προσωρινά έχει αποχωρήσει, αναζητώντας δουλειά στα πορτοκάλια της Μεσσηνίας και σε άλλες καλλιέργειες της βόρειας Ελλάδας, ενώ η επιστροφή τους αναμένεται μέσα στο Μάρτιο όπου η συγκομιδή της φράουλας θα βρίσκεται στο «ζενίθ».  

 Δύο χρόνια μετά το αιματηρό επεισόδιο η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να δώσει ακόμα λύση για τα ζητήματα των μεταναστών εργατών γης, πέρα από το να ζητά το «κεφάλι» των παραγωγών «στο πιάτο», με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του κράτος και η αστυνομία να «παίζουν» τη «γάτα και το ποντίκι» με τους εργάτες!